Groninger distilleerderij start landelijke printcampagne

26/11/2008 16:48

Hooghoudt

EERHERSTEL VOOR DE KOPSTOOT

De kopstoot is toe aan eerherstel, vindt de Groninger distilleerderij Hooghoudt. Want net als haring met een uitje, een blokje kaas met augurk en bitterballen met mosterd, hoort de vermaarde combinatie van jenever en bier bij de Nederlandse cultuur. Met de kopstoot en andere oer-Hollandse tradities wil het familiebedrijf de waardering voor gedistilleerd van eigen bodem stimuleren. Dit bleek tijdens de introductie van de nieuwe 'Hooghoudt fles', op donderdag 30 oktober, op de Grote Markt in Groningen. Hooghoudt maakte bij deze gelegenheid bekend vanaf nu ook te gaan werken met een nieuwe slogan: 'Wat Holland Hooghoudt'.

Om het eerherstel voor de kopstoot te bevorderen en de nieuwe slogan 'Wat Holland Hooghoudt' te introduceren, gaat Hooghoudt in week 48 van start met een landelijke printcampagne in diverse vak- en consumentenbladen. Deze printcampagne zal op de winkelvloer ondersteund worden met onder andere halshangers, posters en andere materialen.

Al meer dan 120 jaar maakt Hooghoudt Hollandse dranken van hoge kwaliteit. De productie vindt plaats in een moderne bedrijfsomgeving, waar geavanceerde technieken het aloude ambacht ondersteunen. De Dubbele Graanjenevers van Hooghoudt, jong en oud, zijn het bekendst. Maar ook met beerenburg, wodka, fruitlikeuren en mixdranken heeft het familiebedrijf een naam hoog te houden. Hooghoudt zet hiervoor een paar opmerkelijke stappen. Een karakteristieke 'Hooghoudt fles' met informatief etiket moet bij de slijter zorgen voor een uniforme uitstraling. Met de nieuwe slogan, 'Wat Holland Hooghoudt', zegt de Groninger distilleerderij: 'We zijn als regionaal familiebedrijf trots op onze wortels, maar we maken wel degelijk deel uit van de rijke Nederlandse traditie van goede smaak en gezelligheid.'

Geen kwestie van leeftijd

In de Lage Landen wordt al sinds pakweg 1600 jenever gemaakt en gedronken. We mogen gerust spreken van 'nationale borrel'. Hooghoudt, waar al meer dan 120 jaar met uiterste zorg en volgens goed bewaard familiegeheim jenever wordt gestookt, is een bevlogen ambassadeur van de Hollandse 'jenevercultuur'. Over die cultuur is veel te vertellen. Maar weinig consumenten weten bijvoorbeeld dat het verschil tussen Jonge en Oude Dubbele Graanjenever niet zit in de leeftijd van de drank, maar in de leeftijd van de receptuur. Oude Dubbele Graanjeneverjenever is markanter van smaak, omdat het traditionele recept mout- of korenwijn voorschrijft, die minimaal één jaar op hout gelagerd moet zijn. Het recept voor Jonge Dubbele Graanjenever is van latere datum en gebaseerd op graanalcohol.

Hooghoudt maakt zijn Jonge Dubbele Graanjenever met zuivere graanalcohol, kruiden en dubbel gestookt jeneverbesdistillaat. Ook voor andere dranken past Hooghoudt vaak verrassende grondstoffen toe, bij voorkeur dicht bij huis ingekocht. Het Groninger familiebedrijf doet aan zijn receptuur geen enkele concessie. Want hoe verrassend de nieuwe fles, de etikettering en het motto tegen een achtergrond van Hollandse cultuurbeelden ook zijn, het is de inhoud van de fles die telt. Daar zijn Groningers en alle andere Nederlanders even nuchter in. De unieke smaak van Hooghoudt jenevers staat voor het ultieme genietmoment, solo, of als onderdeel van de Hollandse kopstoot.

Hightech productielijnen naast Keulse potten

Hooghoudt producten zijn het resultaat van 120 jaar ervaring. De distilleerderij, in 1888 opgericht door Hero Jan Hooghoudt, is al die jaren nauw met Groningen verbonden gebleven. De familietraditie is steeds in ere gehouden. Inmiddels heeft de vierde generatie Hooghoudt de fakkel overgenomen. In een supermoderne bedrijfsomgeving, uitgerust met geavanceerde productielijnen, treffen we nog steeds Keulse potten en eikenhouten vaten aan. Ook heerst er nog altijd ouderwetse geheimzinnigheid over recepturen en ambachtelijke processen. Hooghoudt: 'We koesteren het goede van vroeger en passen tegelijkertijd innovatieve productietechnieken toe om te voldoen aan moderne efficiency- en productveiligheidseisen.' Wie dit met eigen ogen wil zien, kan via de website (www.hooghoudt.nl) een afspraak maken voor een bezoek aan de Groninger familiedistilleerderij.