Agressieve verlaging cholesterol remt aderverkalking

26/11/2008 16:42

Universiteit Twente

Er bestaat een directe relatie tussen de verkalking - atherosclerose - van de kransslagaders en het cholesterolgehalte in het bloed. Dit blijkt voor het eerst uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente. Dankzij intravasculair ultrageluid (IVUS) is promovendus Marc Hartmann in staat de toe- of afname van de verkalking nauwlettend te volgen. Agressieve verlaging van het cholesterol heeft volgens de cardioloog in opleiding, die op 27 november promoveert, gunstig effect op de coronaire hartziekte.

IVUS gaat een stap verder dan hartkatheterisatie: de ultrageluid techniek laat niet alleen zien dát er een vernauwing is, maar beeldt ook de 'plaque' - de verkalking - en de vaatwand af. De techniek geeft daarmee beter zicht op het atherosclerotische ziekteproces.

Cardioloog in opleiding Marc Hartmann heeft in zijn promotieonderzoek bij patiënten met een coronaire hartziekte herhaaldelijk - herhaling na gemiddeld 18 maanden - de plaquevorming gemeten in de kransslagaders. Dit geeft voor het eerst een duidelijke relatie te zien tussen het cholesterolgehalte in het bloed en de toename van de hoeveelheid plaque. Bij een lage LDL-cholesterol grenswaarde van 1.9 mmol/liter stopt de plaquegroei en treedt zelfs een omslag op van toename naar afname. Dit suggereert volgens de promovendus dat agressieve cholesterolverlaging met statines - cholesterolverlagend medicijn - een positief effect heeft bij patiënten met een coronaire hartziekte. Hij staat hierin niet alleen: ook grotere studies door andere onderzoekers bevestigen dit resultaat.

Ook toont het onderzoek een duidelijke relatie aan tussen plaquegroei en de kans op een cardiovasculair 'event'. Zij berekenen dit met gevalideerde cardiovasculaire risicoscores. Patiënten die tijdens de follow-up een 'event' kregen - een hartinfarct, een onstabiele angina of dotterprocedure van een andere vernauwing - , laten een significant sterkere groei van plaque zien.

Hartmann's onderzoek onderstreept nog eens de waarde van herhaalde IVUS-data in het voorspellen en voorkomen van cardiovasculaire events. Met deze techniek is het mogelijk om de ontwikkeling van nieuwe anti-atherosclerotische therapieën te versnellen om zo de sterfte door coronaire hartzieketen te kunnen terugdringen.

Marc Hartmann is als cardioloog in opleiding verbonden aan het Thoraxcentrum van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Zijn promotor prof.dr. Clemens von Birgelen is als hoogleraar verbonden aan het Biomedisch Technologisch Instituut van de UT en als cardioloog aan het MST.








Universiteit Twente