Nieuw-Vlaamse Alliantie


Oneigenlijk gebruik spoeddiensten beperken (26/11/08)

Test-Aankoop merkt terecht op dat spoeddiensten van ziekenhuizen soms nutteloze onderzoeken en dus ook overbodige uitgaven doen. Alleen vergeet Test-Aankoop de juridische en verzekeringstechnische problemen waarmee artsen steeds vaker te maken krijgen. Bovendien dragen de beleidsmensen ook verantwoordelijkheid, vindt N-VA-senator Louis Ide. Minister van Volksgezondheid Onkelinx stelt in haar wetsontwerp voor om het remgeld op een bezoek bij de spoeddienst af te schaffen, terwijl patiënten net aangespoord zouden moeten worden om eerst naar de huisarts te gaan, tenzij indien het echt om een spoedgeval gaat. Daarmee geeft de minister een volstrekt verkeerd signaal.

Volgens een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat spoeddiensten vaak overgaan tot onnodige behandelingen. Veel ziekenhuizen nemen onnodige röntgenfotos en gaan zelfs vaak over tot het aanleggen van een overbodige open gips. Test-Aankoop merkt inderdaad terecht op dat dit in sommige gevallen nutteloze uitgaven zijn.

Test-Aankoop vergeet echter de juridische en verzekeringstechnische aspecten waar artsen alsmaar vaker mee geconfronteerd worden. In de praktijk kan via een goed klinisch onderzoek en een anamnese de ernst van het letsel bij een verstuiking worden ingeschat. Maar vroeg of laat mist de arts zo een serieus letsel. Vandaar een mogelijke overshooting in de diagnostiek (medische beeldvorming). Richtlijnen zijn hier broodnodig. Maar wat ben je met een richtlijn als de rechtbank en de verzekeringen daar niet in volgen?

Heeft het onderzoek van Test-Aankoop dan helemaal geen verdienste? Toch wel. Test-Aankoop maakte oneigenlijk gebruik van de spoeddiensten. In een goed georganiseerde gezondheidszorg gaat men eerst naar de huisarts. De rechtstreekse toegang tot de spoeddiensten moet bijgevolg ontmoedigd worden.

Het is dan ook hemeltergend dat minister van Volksgezondheid Onkelinx in het wetsontwerp diverse bepalingen inzake gezondheid het remgeld op de spoeddiensten wil afschaffen. Dat zal nog meer oneigenlijk gebruik van de spoeddiensten veroorzaken en de huisartsen blijven nog maar eens in de kou staan.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be