Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak bij Hanzehogeschool Groningen


Persbericht | 25-11-2008

Minister-president Balkenende heeft op 25 november een toespraak gehouden bij de opening van HanzeForum van de Hanzehogeschool Groningen.

Geachte heer Pijlman, dames en heren,

Op de website van de Hanzehogeschool Groningen trok het volgende nieuwsbericht mijn aandacht: "HG-studenten dragen Chinese 'Know Hao' over aan Noord-Nederlandse bedrijven".

Dertig studenten International Business Communication reisden onlangs af naar China om zes ondernemers uit het noorden van Nederland te helpen bij het overbruggen van communicatieproblemen met Chinese bedrijven.

Dit berichtje viel me niet alleen op omdat ik vorige maand zelf nog een werkbezoek bracht aan China en ik nog steeds onder de indruk ben van de dynamiek in dit immense land. Het is volgens mij ook een perfect voorbeeld van de wijze waarop de Hanzehogeschool Groningen haar onderwijs vorm geeft: toekomstgericht, internationaal georiënteerd, midden in de samenleving en in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

Een winnende combinatie volgens mij en dat ook nog eens in een aantrekkelijke omgeving. Jarenlang is er getimmerd, gezwoegd en gemetseld, maar het resultaat mag er wezen! Wat een prachtige campus is dit geworden. Met veel plezier ben ik dan ook vandaag hier om het HanzeForum officieel te openen.

Nederland is erbij gebaat als iedere student zijn of haar talent volledig tot bloei laat komen. Een inspirerende omgeving helpt daarbij. Een omgeving waar talenten worden aangemoedigd en gestimuleerd om te excelleren. Een omgeving waar studenten worden klaargestoomd om een bijdrage te leveren aan onze kenniseconomie.

Nederland is een open economie. We zijn sterk afhankelijk van onze export. De toekomst van Nederland ligt dan ook in het buitenland. We zitten daarom te springen om slimme, creatieve mensen die over grenzen kijken en denken. Mensen die in weten te spelen op nieuwe kansen en behoeften. Mensen met de juiste 'Know Hao'.

Nu hoor ik die student daar in het midden van de zaal zit en die over een paar maanden gaat afstuderen denken: Mooi gezegd hoor, maar de neergang in de economie dan? De kranten staan toch bol van verhalen over bedrijven die mensen moeten ontslaan?

Het is waar, we zitten in economisch guur weer. Daarom hebben we als kabinet vorige week maatregelen genomen die ondernemers extra lucht moeten geven. Ondernemingen mogen investeringen versneld afschrijven, zodat zij komende jaren minder belasting betalen. Er komt een regeling voor werktijdverkorting. En als overheid zullen we onze rekeningen sneller betalen. Vooral mkb'ers zullen hiervan profiteren.

Ik hoop dat de landen om ons heen ook met verstandige oplossingen zullen komen om hun economieën te stimuleren. Op 11 en 12 december zullen we tijdens de Europese Raad over dit onderwerp spreken en hopelijk ook afspraken maken.

Maar ik zeg ook tegen die student: HBO'ers doen het gewoon goed op de arbeidsmarkt. Negen van de tien HBO'ers hebben binnen vier maanden na hun afstuderen een baan. Dat verbaast mij eigenlijk niets. HBO'ers weten als geen ander kennis en praktijk te combineren.

Nauwe samenwerking met het bedrijfsleven wordt studenten tijdens de opleidingen met de paplepel ingegeven. Het bestaan van het Hanze Business Contact, de Stichting BusinessMatch Groningen en het Kenniscentrum Ondernemerschap zijn dan ook bijna vanzelfsprekend op deze hogeschool met een naam die nog verwijst naar ons wereldwijde handelsverleden.

Hier in Groningen wordt er alles aan gedaan de aansluiting tussen onderwijs en werkvloer zo soepel mogelijk te maken. Dat juich ik zeer toe. Het innovatievermogen van het bedrijfsleven in Noord-Nederland wordt zo op een hoger plan getild. Het economisch vuurtje in deze regio wordt zo brandend gehouden. De maatschappij vaart daar wel bij.

De Hanzehogeschool Groningen is meer dan 'alleen maar' een kenniscentrum. Ze is een draaischijf van kennis, dynamiek en ontwikkeling. Ze is - zoals de heer Pijlman zojuist al zei - een maatschappelijk ondernemer. Ze staat midden in de samenleving.

Deze hogeschool is een vaste waarde in de regio. Een hogeschool met een roemrijk verleden. Maar naar mijn vaste overtuiging ook een hogeschool met een mooie toekomst. Omdat hier het besef heerst dat een kennisinstelling meer is dan een leerfabriek. Omdat hier het begrip maatschappelijke verantwoordelijkheid betekenis krijgt. En omdat hier over grenzen heen wordt gekeken.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de resultaten van de reis van de dertig studenten aan China. Misschien kunnen zij me hun rapport opsturen. Ik hoop zelf China opnieuw te bezoeken, dus wie weet kan ik er mijn voordeel nog mee doen! Dank u wel.

Zie ook


* Persbericht: Werkbezoek aan Groningen