SGP


25 - 11 - 08 | Kabinet dringt nog te veel naar arbeidsmarkt Kabinet dringt nog te veel naar arbeidsmarkt

Het blijft ronduit jammer dat ook dit kabinet mensen die zorgtaken te vervullen hebben veel te veel pusht om de arbeidsmarkt op te gaan door hen financiële zekerheden af te nemen. Dat zei SGP-woordvoerder Van der Vlies in de Tweede Kamer bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken. De SGP stond op dit punt tot voor kort nog zij aan zij met CDA en ChristenUnie. Jammer dat minister Donner de bakens op dit terrein zo verschuift.

________________________________________

Begroting Sociale zaken en werkgelegenheid
B.J. van der Vlies
25 november 2008

Voorzitter, de discussie over de koopkracht vormt bij elke begrotingsbehandeling van SZW een belangrijk onderdeel van het debat. Mijns inziens terecht, want het is een Bijbelse opdracht om de zwakkeren in de samenleving bijzondere aandacht te schenken. In het oude Israël mochten bijvoorbeeld niet alle aren en druiven door de eigenaar worden binnengehaald, maar moest een deel worden overgelaten voor de armen. Rijke lessen, ook in het sociale beleid van vandaag de dag.
Dit jaar vindt mijn fractie het moeilijk om de koopkrachtdiscussie te voeren omdat de Kamer niet over gegevens beschikt over de ontwikkelingen sinds het uitbreken van de crisis. In de vorige week vrijdag verstuurde brief meldt de premier dat de gemiddelde koopkrachtontwikkeling waarschijnlijk niet slechter uitvalt dan bij Prinsjesdag werd geraamd. Maar heeft de minister al zicht op de koopkrachtontwikkeling van alle door het CPB gedefinieerde standaardgroepen?

Sociale zekerheid
Voorzitter, in het komende jaar staan er een aantal belangrijke veranderingen op stapel op het gebied van de sociale zekerheidswetgeving. Op een aantal veranderingen ga ik hierna kort in, maar eerst een algemene opmerking. Op dit moment is er een grote verscheidenheid aan regelingen en voorzieningen, wat in de praktijk vrijwel niet werkbaar meer is. Ziet de minister kans om meer eenduidigheid en samenhang aan te brengen?

Ongewenste druk
Mijn fractie blijft het ook ronduit jammer vinden dat de overheid mensen die zorgtaken te vervullen hebben teveel pusht om de arbeidsmarkt op te gaan door hen financiële zekerheden af te nemen. En daarin stond ik tot een aantal jaar geleden niet alleen. Vorige week pakte ik de CDA-nota âDe verzwegen keuze van Nederland, naar een christen-democratisch familie- en gezinsbeleid â uit 1999 er weer eens bij. Als ik die nota vergelijk met de huidige participatieagenda, kan ik niet anders zeggen dan dat ik het jammer vindt dat het CDA van minister Donner de bakens op dit terrein zo blijvend verschoven heeft.

Werktijdverkorting
Voorzitter, dan de werktijdverkorting waar het kabinet een positief besluit over genomen heeft. Mijn fractie heeft daarover nog een aantal vragen over de daaraan gestelde voorwaarden. Waarom wordt de regeling slechts voor de duur van een maand opengesteld? En waarom maar tot 20.000 voltijdbanen? Stel dat bedrijven vanaf 1 januari 2009 in de problemen komen?
Ook vraag ik de minister of hij nààst de aandacht voor mobiliteitscentra (bedoeld voor mensen die met ontslag bedreigd worden) óók aandacht wil geven aan een idee van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie. Daarin wordt voorgesteld om vrijwilligerswerk in de publieke sector te bevorderen voor werknemers die na verloop van tijd terug kunnen keren bij hun oude werkgever. Daarmee worden de gelden aangewend voor een belangrijke maatschappelijke doelstelling en komen de werknemers in aanraking met sectoren waar in de toekomst grote personeelstekorten worden verwacht. Vorige week kreeg ik op deze vraag geen antwoord van de minister, nu zou ik wel ontvangen antwoord krijgen.

WAJONG
Voorzitter, vorige week ontving de Kamer het voorstel voor de nieuwe jonggehandicaptenregeling. Mijn fractie waardeert de doelstelling om meer Wajongeren aan het werk te krijgen. Toch heeft mijn fractie nog een groot aantal vragen. Waarom kunnen sommige jongeren die naar vermogen werken minder dan het minimumloon verdienen? Waarom een maximum van 120% WML? Waarom de huidige Wajongeren als een âverloren generatieâ beschouwen? En zo kan ik nog wel even doorgaan. We zien uit naar een fundamenteel debat met deze minister.

Premiekortingen niet effectief
Voorzitter, een paar weken geleden heb ik de effectiviteit van premiekortingen voor werkgevers fundamenteel ter discussie gesteld. Ik toonde daarbij aan dat ongeveer 75% (!) van de bedrijven in Nederland de premiekortingen voor het in dienst nemen van ouderen en Wajongeren niet (volledig) kan verzilveren . De minister gaf mij gelijk, maar stelde dat een groot aantal ondernemers zonder personeel helemaal niet in aanmerking komt voor de premiekorting. Goed, ik erken dat sommige ondernemers niet denken aan het aannemen van personeel, maar velen ook wél! We willen toch ook die laatstbedoelde ondernemers âverleidenâ om een uitkeringsgerechtigde 50-plusser of een Wajongere in dienst te nemen? Zelfs als we het hebben over 50% van de ondernemers voor wie de premiekorting effectief is, blijft mijn stelling recht overeind! Ik vraag de minister daarom om onderzoek naar de effectiviteit van de premiekortingen, anders dien ik zelf een motie in.

Stagebegeleiding
Voorzitter, op dit moment is er geen financiering voor leerlingen van het praktijkonderwijs die stage gaan lopen. Toch komt het -vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt- nogal eens voor dat er extra begeleiding nodig is bij de stage die scholen -helaas- niet altijd kunnen bieden. Als de school dat niet kan bieden is er geen financiële vergoeding beschikbaar om dat alsnog te realiseren m.b.v. een derde partij. Daardoor hebben leerlingen die eigenlijk best kansen zouden hebben op betaald werk, een kleinere kans op een baan. Is het mogelijk financiering hiervoor beschikbaar te stellen, zodat ook deze jongeren een kans krijgen?