KWF Kankerbestrijding
Directeuren gezondheidsfondsen gaan langs rookvrije horeca
KWF Kankerbestrijding rookvrije horeca Amsterdam, 26 november 2008 -
Vandaag gaan Ton Hanselaar (directeur KWF Kankerbestrijding) en Hans
Stam (directeur Hartstichting), Michael Rutgers (directeur Astma
Fonds) langs bij verschillende kroegen verspreid over Nederland om hen
een hart onder de riem te steken. De horecagelegenheden die de
directeuren hebben uitgezocht, zetten zich op een positieve manier in
voor een rookvrije horeca.
Het rookverbod in de horeca, dat per 1 juli van kracht is, leidt op
dit moment tot stevige discussie. In deze discussie gaat het vooral
over de potentiële economische effecten voor een deel van de kleine
horeca. De gezondsheidswinst die de rookvrije horeca oplevert dreigt
naar de achtergrond te verdwijnen.
Effect rookvrije horeca
Roken maar ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De invoering
van de rookvrije horerca beschermt zowel het horecapersoneel als de
bezoekers van horecagelegenheden tegen de schadelijke effecten van
tabaksrook. Op basis van de effecten van de invoering van rookvrije
horeca in andere landen is de verwachting dat we in Nederland 500
minder hartinfarcten per jaar zullen krijgen en een substantiële
afname van het aantal gevallen van (long)kanker en andere
luchtwegaandoeningen. Uit recent onderzoek door de Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
(RIVM) blijkt dat de concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in de
rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen in deze
gelegenheden nog gerookt werd.
Recht op een rookvrije werkplek
Alle werknemers in Nederland hebben sinds 2004 recht op een rookvrije
werkplek. Dat is bij wet geregeld. Werkgevers zijn verplicht ervoor te
zorgen dat hun medewerkers geen hinder of overlast van roken
ondervinden. De horecawerknemers vormden tot 1 juli van dit jaar een
uitzondering op deze regel. Om hier iets aan te doen is sinds 1 juli
2008 de wet rookvrije horeca van kracht. Uiteraard met steun van een
meerderheid in de Tweede Kamer en mede op basis van een groot
draagvlak in de samenleving. Het is belangrijk deze wet nu ook te
handhaven. Ter bescherming van de werknemers in de horeca. Ter
bescherming van de horecabezoekers die anders ongevraagd moeten
meeroken. En ter bescherming van de horeca zelf: een situatie waarin
de ene horecaonderneming wel rookvrij is en de andere niet leidt
immers tot concurrentie.
Laatst gewijzigd op 26 nov 2008