Gemeente Lochem


Veel enthousiasme voor Lochem aan de Berkel

Op de twee bijeenkomsten waarin vele betrokkenen uit Lochem zich vorige week over de eerste uitgewerkte plannen voor het project Etalage naar de Toekomst bogen, was veel enthousiasme te bespeuren. De plannen van stedenbouwkundig bureau Rein Geurtsen & Partners voor het gebied tussen het oude centrum van Lochem en het Twentekanaal konden op veel bijval rekenen. Vooral de centrale rol voor de Berkel viel in goede aarde.

Op beide bijeenkomsten presenteerde stedenbouwkundig bureau Rein Geursten & partners hun ideeën voor het gebied. Geurtsen: "De Berkel een centrale plek geven. Het gemeentehuis zo ontwerpen dat het aan de Berkel komt te liggen. Een Berkellaan aan de noordkant. Mogelijk maken om met de Berkelzomp dichterbij het stadshart te komen. Zo komt Lochem weer aan de Berkel te liggen. Dat kun je in fasen ontwikkelen. Stap voor stap is de schoonheid van Lochem aan de Berkel de laatste decennia achteruit gegaan. Dat is jammer."

Veel kansen
De ondernemers en vertegenwoordigers van instellingen zagen woensdagavond veel kansen voor het Etalage-gebied. De unieke ligging aan de Berkel en het Twentekanaal; benut die om de uitbreiding van de binnenstad mooi en goed te doen. Als je het goed aanpakt, vergroot dat de leefbaarheid voor de hele gemeente. Tegelijkertijd wordt gezegd dat het plan wel realistisch moet blijven, op de Lochemse schaal toegesneden. De aanwezigen willen een globaal plan voor het hele gebied en niet alleen voor een nieuw gemeentehuis. Er ontstond een levendige discussie. Hoe zorg je ervoor dat het gebied gaat bruisen? Hoe krijg je 'de loop erin'?' Hoe trek je er voldoende mensen naartoe? Hoe krijg je een goede mix van wonen, werken en cultuur? Hoe garandeer je dat de kwaliteit van de oude binnenstad overeind blijft?

Op donderdag werd opnieuw enthousiast nagedacht en gediscussieerd over de mogelijkheden die gepresenteerd waren. Daarbij waren er verschillende invalshoeken: wonen en werken, water en de multifunctionaliteit op met name sociaal-cultureel gebied. Het blijkt wel dat onder meer de culturele organisaties een grote behoefte hebben aan clustering in dit gebied. Daarnaast was ook donderdag veel enthousiasme voor de prominente rol van de Berkel in het gebied.

Creatief
Naarmate de workshop vorderde, werden de ideeën creatiever. Er werd ook goed geluisterd naar de bewoners van de Noorderbleek, die op zich enthousiast zijn over de plannen, maar wel vragen blijven houden over de eventuele doorgang naar het Etalage-gebied door de hun wijk. Alles bij elkaar waren het twee creatieve, productieve en gemoedelijke workshops, waarin serieus is nagedacht en gesproken en waarin ook kritieke factoren werden benoemd. Maar er is nog heel veel te bedenken, te bepraten en te doen. De bijeenkomsten sloten met het gevoel dat het centrum van Lochem het waard is om samen tijd en energie in te steken.

In Extra Nieuws van 26 november is een gemeentepagina geheel gewijd aan de bijeenkomsten over Etalage naar de Toekomst.

Open Huis Etalage naar de Toekomst

Op zaterdag 13 december houdt de gemeente een Open Huis over het project 'Etalage naar de Toekomst' in de Brouwershof aan de Markt in Lochem. Tussen 10 en 16 uur is iedereen welkom om het concept van het masterplan voor het gebied tussen de oude binnenstad van Lochem en het Twentekanaal te bekijken.

Er is een informatiemarkt, er staan maquettes en om 10 uur, 12 uur en 14 uur is een presentatie van het concept masterplan. Voor de kinderen is een kleurwedstrijd en voor de oudere jeugd een workshop graffiti op een bouwschutting.

Uw mening telt! De reacties van de bewoners worden verwerkt in het concept masterplan dat in januari door Burgemeester en Wethouders wordt vastgesteld. In februari vergadert de gemeenteraad er over.

Quotes van deelnemers:

"Lochem is een sleutelplek in onze plannen om de Berkel tussen Lochem en Zutphen aan te passen. We willen meer water afvoeren naar Zutphen en de Berkel meer laten meanderen. Dat verbetert de waterkwaliteit en is goed voor de planten en vissen. Etalage naar de Toekomst is een zeldzame gelegenheid om in een stad iets te doen met een rivier. Deze workshop is belangrijk. Samen doen is dé manier om van de Berkel een robuust watersysteem voor de toekomst te maken. We hebben andere partijen nodig om onze doelen te realiseren. Ik merkte dat er veel enthousiasme is voor het idee om 'treden' aan te leggen in de Berkel. En voor mijn idee om een sluisje in de Molenbeek te plaatsen, waarvan we weer een doorgaande waterroute willen maken."

Louisa Remesal, leider van het Berkelproject bij waterschap Rijn en IJssel

"De gang van zaken rond het project was eerst niet zo sympathiek. Maar we willen nu constructief meepraten over Etalage naar de Toekomst. Daarbij houden we wel de belangen van de Noorderbleek scherp in de gaten. Er zitten goede en leuke elementen in de plannen. Wij zijn er op zich niet tegen dat er weer water door de Noorderbleek komt, mits dat niet ten koste van woningen gaat. Ik heb wel het gevoel dat we de enige partij zijn die af en toe op de rem wil trappen. We zijn niet negatief, maar wel kritisch. Verder is het goed om eens van iedereen te horen wat zij van de plannen vinden."

Ton Vriezekolk, Werkgroep Behoud Noorderbleek

"Nieuwe ontwikkelingen zijn nodig om Lochem blijvend op de kaart te zetten. In deze workshop kan ik hier aan meewerken. Dit geeft me inspiratie. Lochem is goed bezig door verder te kijken dan de komende vijf jaar. Het is leuk om meningen vanuit verschillende achtergronden te horen en er samen iets van te maken. Ik vind het heel belangrijk dat water, de Berkel en het Twentekanaal, goed benut gaat worden. Dat kan heel veel toevoegen om Lochem aantrekkelijk te houden voor recreatie en toerisme en om nieuwe doelgroepen hierheen te krijgen."

Henny Berendsen, directeur VVV/ ANWB Lochem

"We vinden het belangrijk dat we mee kunnen denken over de Etalage naar de Toekomst. Wij willen een combinatie van culturele voorzieningen voor elkaar krijgen op één plek. Daar kan deze locatie een goede plek voor zijn. Het is ook heel spannend en inspirerend om samen met zoveel partijen hierover te spreken. Er zitten uitdagingen in maar ook kritische dingen, bijvoorbeeld de verbinding van de stad naar het gebied. Ik vind het wel jammer dat de gemeenteraad niet luisterend aanwezig is. De gemeenteraadsleden missen zo de creatieve impulsen die mensen inbrengen"

Alex Jansen, directeur Carion/De Garve

"Ik vind het uitdagend om met elkaar te brainstormen en om samen te werken aan de kwaliteitsverbetering van Lochem. Ik heb al diverse sessies over Etalage naar de Toekomst meegemaakt. Elke keer bespeur ik voortgang. De uitdaging is een kwalitatief goede uitbreiding van de binnenstad te creëren. Het binnenbrengen van één of meer waterstromen in de binnenstad geeft die meerwaarde. Daar staan we dus volledig achter."

Jan Wassink, directeur Thoma Makelaars en namens IKL