Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 25 november 2008

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen


2. De besluitenlijst van de vergadering van 18 november 2008 wordt vastgesteld


3. Bespreekstukken


08.18529 Verordening Percentageregeling Alkmaar Kunst Openbare Ruimte (PAKOR) Meijer
Probleemstelling:
Bij de vaststelling van de Cultuurnota Alkmaar 2002-2005 is besloten om te komen tot wijziging, uitbreiding en aanpassing van de uit 1954 daterende percentageregeling beeldende kunst. Bijgaand raadsvoorstel geeft uitvoering aan het raadsbesluit van 3 maart 2003, bijl.nr. 34. Doel van het voorstel is om recht te doen aan de betekenis van beeldende kunst in de openbare ruimte van Alkmaar. Op basis van een visie wordt voorgesteld om een nieuwe Verordening Percentageregeling Alkmaar Kunst Openbare Ruimte (PAKOR) vast te stellen. Dit voorstel past in de ambities van de (concept-)nota `Cultuur zonder grenzen'.

Besluit:

1. In te stemmen met het voorleggen van bijgevoegd raadsvoorstel aan de gemeenteraad.

2. Daaraan voorafgaand advies te vragen aan de Commissie Samenlevingszaken.


08.18444 Ontwikkeling huidige Connexxionlocatie tot kantorenlocatie Helder, uitvoering Binnendijk amendement gemeenteraad (wordt nagezonden)

Probleemstelling:
Ontwikkelaar Thunnissen Select Projecten wil de huidige Connexxionlocatie langs de Helderseweg ontwikkelen tot een kantorenlocatie van 30.000 m2 bvo met als naam "Helder". Om dit mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. Een kaderstellende nota om hiermee te starten is besproken in de gemeenteraad van
2 oktober jl. Daarop is een amendement vastgesteld dat vroeg om een onderzoek
1

naar de mogelijkheid om de kantorenontwikkeling te combineren met woningbouw. Dit onderzoek is uitgevoerd met als conclusie dat deze combinatie op die plek niet gewenst is.

Besluit:
In te stemmen met:

- Het onderzoek waaruit blijkt dat woningbouw in combinatie met kantoren op de Helderlocatie als niet gewenst met worden bepaald. Nogmaals in te stemmen met (is op 12 augustus 2008 al eerder besloten):
- de ontwikkeling van de Connexxionlocatie tot kantorenlocatie Helder
- het stedenbouwkundig plan

- de bijgevoegde kaderstellende nota en deze voor te leggen aan de gemeenteraad, om hiermee de bestemmingsplanprocedure te starten.


08.18423 Weigeren verzoek om vrijstelling t.b.v. de bouw van drie woningen aan de Binnendijk Hoornseweg 26

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Recreatiegebied Hoornsevaart". Volgens dit bestemmingsplan is ter plaatse één woning toegestaan (waarvoor in 2006 bouwvergunning is verleend, maar waarvan nog geen gebruik is gemaakt). Het verzoek betreft de bouw van drie woningen en is dus in strijd met dit bestemmingsplan. Het onderhavig perceel Hoornseweg 26 valt in een gebied waarvoor op dit moment een visie in ontwikkeling is. Omdat op dit moment nog niet duidelijk is wat wenselijk is in dit gebied, adviseren wij om niet vooruitlopend op deze visie medewerking te verlenen aan dit verzoek en de benodigde vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening niet op te starten.

Besluit:
Weigeren verzoek om vrijstelling t.b.v. de bouw van drie woningen aan de Hoornseweg 26.


08.18933 Quickscan detailhandelsvisie en aanvullende memo V.Dam
Probleemstelling:
Op 6 november is de Quickscan detailhandelsvisie opiniërend besproken in de commissie SOB. De commissie heeft een aantal vraagtekens en verbeterpunten geplaatst die in deze kaderstellende nota moeten worden meegenomen. Voor deze aanvulling is een memo opgesteld die, na vaststelling door de gemeenteraad, als onderdeel van kaderstellende nota "Quickscan detailhandelsvisie" wordt meegenomen.

Besluit:
De Quickscan detailhandelsvisie met de aanvullende memo als kaderstellende nota ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad middels bijgaand raadsvoorstel.


2


08.19022 Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van UKP subsidie warmte- en V.Dam koudelevering HVC

Probleemstelling:
HVC wil voor de duurzame warmte en koudelevering in Alkmaar een UKP subsidie aanvragen bij SenterNovem. Warmte en koudelevering door HVC in Alkmaar maakt een goede kans op een subsidie van maximaal 800.000,- Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van subsidie is dat er sprake is van een samenwerkingsverband tussen marktpartijen en niet-marktpartijen. Dit samenwerkingsverband dient aangetoond te worden met een samenwerkingsovereenkomst. Ten behoeve van de subsidieaanvraag vraagt HVC of de gemeente Alkmaar een samenwerkingsovereenkomst wil aangaan met de HVC. Ook aan Stichting Woonwaard is gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen om zo de subsidieaanvraag meer gewicht te geven.
In de samenwerkingsovereenkomst zijn ontbindende voorwaarden opgenomen waardoor partijen desgewenst zonder verdere verplichtingen de overeenkomst kunnen opzeggen. De gemeente gaat dus geen definitieve verplichtingen aan met het aangaan van deze overeenkomst. De overeenkomst is uitsluitend bedoeld om de subsidieaanvraag voor HVC mogelijk te maken.

Besluit:
Wethouder Van Dam machtigen om namens de gemeente Alkmaar een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan in het kader van een UKP subsidieaanvraag voor duurzame warmte en koudelevering door HVC in Alkmaar.


3

Voor akkoord geparafeerde stukken


08.19155 Samenwerkingsovereenkomst Jongeren Centraal Meijer
Probleemstelling:
In Alkmaar functioneert sinds het voorjaar het Jongerenloket met een fysieke balie op het werkplein. De aangesloten partners in het jongerenloket willen de dienstverlening aan jongeren verbeteren door geïntegreerde dienstverlening te gaan bieden. Hiervoor is gestart met het pilotproject "Jongeren Centraal". Met behulp van een software- applicatie kunnen acties van de verschillende partners dan beter op elkaar worden afgestemd en kan adequater worden ingespeeld op de problematiek. Deze verdergaande vorm van samenwerking en informatiedelen moet worden gemeld bij het CBP. Voor deze formele kant van de samenwerking is een samenwerkingsovereenkomst tussen de partners opgesteld, die getekend moet worden voor het in werking nemen van de software.

Besluit:

1. In te stemmen met de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst en bewerkersovereenkomst, alsmede de bijlagen bij deze stukken.
2. De samenwerkingsovereenkomst en bewerkersovereenkomst aan te gaan.
3. De commissies Samenlevingszaken en Bestuur en Middelen in kennis te stellen van de inhoud van dit convenant.


4

---- --