ECN



Vooraanstaande onderzoeksinstituten richten 'European Energy Research Alliance' op

ECN heeft samen met negen andere vooraanstaande onderzoeksinstituten in Europa, de European Energy Research Alliance (EERA) opgericht. Samen beschikken deze energieonderzoeksinstituten over een jaarlijks R&D budget voor energieonderzoek van 1,3 miljard euro. Inzet is het harmoniseren van onderzoeksprogramma's door middel van gezamenlijk onderzoek en het optimaal benutten van faciliteiten. Op 27 oktober 2008 ondertekenden de onderzoeksinstituten daartoe een intentieverklaring.

Voor het behalen van Europese doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en voorzieningszekerheid is het noodzakelijk om een nieuwe generatie energietechnologieën te ontwikkelen. De laatste twintig jaar zijn de R&D-budgetten in Europa echter afgenomen, terwijl de budgetten in de VS op vrijwel het zelfde niveau zijn gebleven en de budgetten in Japan met ruim 15 procent zijn toegenomen. Door het op elkaar afstemmen van nationale en Europese onderzoeksprogramma's wil de alliantie nu eerst de efficiency van hun R&D programma's vergroten. In tweede instantie zal ook de omvang van de programma's fors moeten toenemen om aan de lange-termijndoelstellingen en -ambities te kunnen voldoen.

Urgentie
Ton Hoff, directievoorzitter van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), is gekozen tot voorzitter van de EERA. Het urgentiebesef kan hem niet groot genoeg zijn. Hoff: "We verwachten dat de EERA een versnelling van technologieontwikkeling teweeg brengt door de onderzoeksprogramma's van de deelnemende organisaties op elkaar af te stemmen. Ook zullen we van elkaars krachten en mensen gebruik maken. Willen we kunnen concurreren met landen als de Verenigde Staten en Japan, dan moet er een efficiencyslag worden gemaakt en meer geld worden uitgetrokken. Dat is de opdracht voor EERA".

"Ik merk dat er veel gebeurt bij organisaties die werkzaam zijn op energiegebied, maar in de breedte is er nog onvoldoende draagkracht. Er moet echt veel meer gebeuren om onze energievoorzieningszekerheid op peil te houden en klimaatveranderingen tegen te gaan". aldus Ton Hoff. "Er is daarom tevens een forse verhoging van het Europees budget nodig. In 1980 werd er in Europa viermaal meer geïnvesteerd in energietechnologie dan nu het geval is. Dat geeft te denken!"

De EERA richt zich op de fase tussen fundamenteel onderzoek en industriegedreven onderzoek. Dit moet leiden tot een versterking van het Europese energieonderzoek, zodat Europa op dit gebied wereldwijd een leidende positie kan (blijven) innemen.

Opzet EERA
Harm Jeeninga, contactpersoon voor EERA bij ECN: "De tendens van Europese samenwerking is een aantal jaren geleden al ingezet op projectniveau. Nu, met de oprichting van EERA, is een volgende stap gemaakt naar onderzoek op programmaniveau. Het belangrijkste doel van EERA is het versnellen van de ontwikkeling en introductie van nieuwe energietechnologieën. Daarvoor wil de alliantie gezamenlijke onderzoeksprogramma's stroomlijnen en fragmentatie tegengaan door gezamenlijk state of the art onderzoeksfaciliteiten te ontwikkelen en te gebruiken."

De EERA-partners hebben een aantal voorlopige aandachtgebieden geselecteerd, waaronder wind- en zonne-energie (PV-technologie en concentrated solar power (CSP)), biobrandstoffen (2de generatie en verder), CO2-afvang en -opslag (CCS), intelligente netten en brandstofcellen. Nog dit jaar vindt een tweetal pilot workshops plaats waarbij met andere belangrijke spelers binnen Europa de mogelijkheden voor verregaande samenwerking zullen worden onderzocht. Dit moet uitmonden in het opzetten van een aantal gemeenschappelijke programma's in 2009.

Founding fathers
Samenwerkingspartners van de EERA zijn CEA, CIEMAT, CRES, ECN, ENEA, JÜLICH, INETI, RISØ DTU, UKERC en VTT. Het initiatief wordt ondersteund door EUA en UEROHORCS en gefaciliteerd door de Europese Commissie. De doelstellingen van de alliantie sluiten aan bij die van het European Strategic Energy Technology Plan (SET Plan) van de EC.

Informatie:
Meer informatie over EERA kunt u vinden op de website www.eera-set.eu Meer informatie over het SET-plan kunt u vinden op de website.

Contact:
Harm Jeeninga
ECN Beleidsstudies
+31 224 56 4788
jeeninga@ecn.n