Gemeente Alkmaar


Aandacht voor huiselijk geweld blijft nodig

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen'. Voor het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Noord Kennemerland en de gemeente Alkmaar een goed moment om opnieuw aandacht te vragen voor huiselijk geweld. In de week van 25 november vindt de aftrap plaats voor een nieuwe publiciteitscampagne.

Gedurende drie weken vragen het Steunpunt en de gemeente Alkmaar met advertenties, busposters en posters langs de weg aandacht voor huiselijk geweld. De campagne sluit aan op de landelijke postbus 51 campagne 'Nu is het genoeg' en moet ervoor zorgen dat mensen die te maken hebben met huiselijk geweld weten waar ze terecht kunnen.

Aandacht voor slachtoffer én dader

Coördinator van het Steunpunt Marieke Groen legt uit hoe zij te werk gaan: "Het eerste wat we doen wanneer iemand ons belt, is nagaan of deze persoon veilig is. Daarna brengen we de hulpvraag in kaart en maken we een afspraak voor een gesprek. In dat gesprek motiveren we mensen om professionele hulp te zoeken. Wij werken vanuit een systemische benadering; dat wil zeggen dat we ook de partner en eventuele kinderen betrekken. Want je stopt het geweld niet door alleen het slachtoffer te helpen. Samen met ketenpartners als de Politie, maatschappelijk werk, GGZ, brijder, Bureau Jeugdzorg en andere hulpverlenende instanties zoeken we naar een oplossing om het geweld te doen stoppen".

Huisverbod

Per 1 januari 2009 gaat de wet 'tijdelijk huisverbod' van kracht. Soms is er wel dreiging in een gezin, maar niet genoeg wettelijke grond voor de politie om iemand direct te arresteren. Om dan toch de dreiging te stoppen en hulp te regelen, kan een huisverbod worden ingesteld. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

Marieke Groen: "Het huisverbod is een soort 'time-out' van tien dagen. De bedoeling is dat binnen die tien dagen de hulpverlening wordt opgestart en een advies wordt gegeven over de veiligheid van de betrokken persoon of personen. Het huisverbod én de publiciteitscampagne zijn krachtige middelen in het stoppen van huiselijk geweld".

Oranjehuis

Wethouder Wim van Veen: "Iedereen zou het telefoonnummer van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in zijn mobiel moeten hebben staan, want huiselijk geweld gaat ons allemaal aan. Zelf heb ik het nummer (0900 1 26 26 26) ook achterop mijn visitekaartje staan. Hulp aan slachtoffers moet goed geregeld zijn, daar werken we in Alkmaar hard aan. Ik zie daarom uit naar de komst van het Oranje Huis, waarmee de hulp een extra impuls krijgt. Daarbij gaat het niet alleen om de hulp aan slachtoffers, maar ook om hulp aan plegers van huiselijk geweld."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de gemeente, tel. 072-548 9555 of met Marieke Groen, Coördinator van het Steunpunt Huiselijk Geweld, tel 072-56 24 933 of 06-47896311