Raad van State


dinsdag 25 november 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Groot Holthuizen & Hengelder II" van de gemeente Zevenaar. Het plan voorziet in de bouw van 1500 woningen en een bedrijventerrein aan de rand van Zevenaar. Landgoed Huys Sevenaer heeft een biologisch landbouwbedrijf in het gebied. Op het bedrijf worden natuurlijke predatoren ingezet om ongedierte te bestrijden. Het vindt dat er in het bestemmingsplan geen rekening is gehouden met deze bedrijfsvoering. Een aantal omwonenden vreest voor problemen met de ontsluiting van het verkeer in het gebied, omdat volgens hen nog niet zeker is dat de beoogde aansluiting op de rijksweg A12 er ook daadwerkelijk komt. Ook vrezen enkelen van hen dat de woningen en de bedrijven last zullen hebben van de stank die van hun veehouderijen afkomstig is en dat zij doordoor in zijn bedrijfsvoering worden beperkt. (zaaknummer 200708994/1) 11.00 uur
Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid heeft opgelegd aan de eigenaar van een pand aan de Minervalaan in Amsterdam vanwege de uitbouw van het pand. Het stadsdeelbestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de uitbouw zonder bouwvergunning is gerealiseerd. Een achterbuurman had eerder het stadsdeelbestuur gevraagd om maatregelen te treffen. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari van dit jaar een eerder beroep van de eigenaar van het pand gegrond verklaard, omdat het stadsdeelbestuur de verwachting had gewekt dat hij niet handhavend zouden optreden. De achterbuurman is het niet met deze uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801548/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan RWE Power AG voor een elektriciteitscentrale op industrieterrein Eemshaven in Eemsmond. Het industrieterrein ligt dichtbij de uitmonding van de rivier de Eems in de Waddenzee. De centrale wordt gestookt op poederkool en biomassa. De stichting Natuur en Milieu, stichting Greenpeace Nederland en een aantal inwoners van Oudeschip (gemeente Eemsmond) komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor aantasting van de natuur in het gebied en vinden dat het onderzoek naar de gevolgen voor het milieu ernstige tekortkomingen bevat. Verder vinden zij de uitstoot van onder meer zwaveldioxide, stikstofoxide, kwik en fluoride te hoog. (zaaknummer 200800181/1)

12.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Landgoederen en Groene Gebieden" van de gemeente Heemstede. Het plan maakt het onder meer mogelijk dat op landgoed De Hartekamp woningbouw wordt gerealiseerd op de zogenoemde 'Zuidstrook' van het landgoed. Het landgoed - dat tegen de gemeentegrens van Bennebroek aanligt - is sinds 1952 in gebruik als instelling voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten. De woningen zijn mede voor patiënten van de instelling bestemd. Het college van burgemeester en wethouders van Bennebroek en een aantal inwoners van Heemstede komen tegen het provinciale besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de geplande woningen te dicht bij het monumentale landhuis komen te staan. (zaaknummer 200800581/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente vanwege de verkoop van andere producten dan eigen of streekeigen producten in zijn winkel aan de Zennewijnenseweg in Zennewijnen. Op grond van het huidige bestemmingsplan zijn op die locatie alleen agrarische activiteiten toegestaan. Het college heeft vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan dat nog in werking moet treden, toegestaan dat de inwoner eigen en streekeigen producten in zijn winkel verkoopt. Het college vindt de verkoop van andere levensmiddelen en producten als wasmiddelen niet binnen het (toekomstige) bestemmingsplan passen. Daarom heeft hij de dwangsom opgelegd. De inwoner is het niet met de dwangsom eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in maart van dit jaar een eerder beroep van de inwoner ongegrond. (zaaknummer 200803131/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan op- en overslagbedrijf Rotterdam Bulk Terminal B.V. vanwege het lozen van onopgeloste bestanddelen in de Nieuwe Maas en de Vulcaanhaven. Volgens de staatssecretaris loost het bedrijf - in strijd met het Activiteitenbesluit waaronder het valt - te veel onopgeloste bestanddelen. Het bedrijf is het niet met de dwangsom eens. Volgens hem is de dwangsom te hoog en de begunstigingstermijn te kort. Ook vindt hij het besluit niet duidelijk genoeg. Daarom verzoekt het bedrijf de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200808132/1)