Universiteit Leiden

Cleveringa in Château de Crémat

`Een Cleveringalezing is een serieuze zaak en geeft de deelnemers veel vermaak.' Dirk van Delft, hoogleraar Materieel erfgoed van de Natuurwetenschappen en een van de 30 wetenschappers die een Cleveringalezing hield, toog naar Nice. Op een heus wijnkasteel sprak hij over de driehoek Einstein - Debye - Cleveringa. Van Delft doet verslag.

Afbeelding: Château de Crémat, locatie voor de Cleveringbijeenkomst 2008 in Nice.

Van Heerenveen tot Tokyo
`Een Cleveringalezing is een serieuze zaak en geeft de deelnemers veel vermaak.' Dat geldt in het bijzonder voor de bijeenkomsten in het buitenland. De protestrede van mr. R.P. Cleveringa van 26 november 1940, een daad van grote moed, is aanleiding voor het jaarlijks organiseren op of rond die datum van bijeenkomsten waarop Leidse hoogleraren (dikwijls vergezeld door studentsprekers) Leidse alumni en hun introducés vertellen over hun vakgebied. Dit alles op locaties variërend van Heerenveen tot Tokyo, in een aimabele sfeer en gepaard gaand met een lunch of een diner.

Afbeelding: Binnenkomst van de deelnemers in de zaal waar lezing en lunch zich afspelen. Links Dirk van Delft.

Gepensioneerd diplomaat
Mij valt de eer te beurt in Nice te mogen aantreden. Al ruim voor de zomervakantie kreeg ik op Museum Boerhaave bezoek van mr. H.R. (Hans) van der Valk, gepensioneerd diplomaat en woonachtig in de omgeving van Nice. Tweemaal eerder had hij een Cleveringabijeenkomst georganiseerd, met als sprekers mr. Carel Stolker (Wrongful life) en mr Laurens Jan Brinkhorst (Europese integratie). Ik zou het, zo kwamen we overeen, onder de titel `Einstein in Leiden, Debye in Berlijn' hebben over de driehoek Einstein-Debye-Cleveringa. Peter Debye, fysisch-chemicus en Nederlands Nobelprijswinnaar in Duitse dienst, was in 2006 in opspraak geraakt vanwege zijn rol als voorzitter van de Deutsche Physikalische Gesellschaft bij het verwijderen in 1938 van joodse leden. Er viel een mooie link te leggen naar het optreden van Cleveringa. Op vrijdag 21 november zou ik mijn lezing houden.

Nederlandse kolonie

Met een directe Transavia-vlucht arriveren echtgenote Petra de Bruijn (turkologe en verbonden aan de Leidse universiteit) en ik op donderdag 20 november om half tien 's avonds in Nice. We worden opgewacht door het echtpaar Van der Valk, waarna we met een 26-jaar oude Mercedes - `een aandenken uit mijn diplomatentijd' - richting Grasse rijden. Na een half uur draaien we de heuvels in, passeren het zwaar bewaakte onderkomen van de sjeik van Koeweit en arriveren in huize Van der Valk. In de serre met uitzicht op het dal genieten we van een heerlijke maaltijd en worden we bijgepraat over de talrijke Nederlandse kolonie in Nice.

Afbeelding: Aandacht tijdens de Cleveringalezing.

Eeuwige angst
Na een golfclub (44 bezoekers) en een restaurant (84 bezoekers) is als locatie voor de derde Cleveringabijeenkomst gekozen voor een wijnkasteel: Château de Crémat, fraai gelegen op een heuveltop even buiten Nice. Er zijn 100 aanmeldingen. Het echtpaar Van der Valk heeft de route zorgvuldig verkend en deelnemers die zouden kunnen verdwalen zijn uit voorzorg extra geïnformeerd. In het kasteel staan beamer en geluidsinstallatie klaar, de laptop heeft Van der Valk van huis meegenomen. Eeuwige angst van de spreker: doet mijn meegebrachte usb-stick met powerpoint het? De presentatie is bij het ontbijt probleemloos op de desktop gezet, nu gaat het erom of de kasteelbeamer er mee uit de voeten kan. Nee. Iets met breedbeeld, mijn slides zijn op het scherm aan de zijkanten afgesneden. Uiteindelijk haalt een technicus de kasteellaptop. Op mijn verzoek zorgt hij ervoor dat deze vier uur lang niet in de slaapstand kan schieten - met bijbehorende ellende van het moeten invoeren van een wachtwoord dat je niet kent.

Afbeelding: Eretafel, met op de voorgrond mr. H.R. van der Valk en de spreker. Tegenover hen mevr. Jamila Kamerbeek en de Nederlandse consul te Nice. Nog juist zichtbaar rechts: Cees Kamerbeek.

Rosé
Gastheer en -vrouw zijn Cees en Jamila Kamerbeek. In 2000 hebben ze Château de Crémat gekocht, een wijnkasteel uit 1906 in neo-Italiaanse, neo-oosterse stijl in het oudste wijngebied van Frankrijk. Er wordt uitstekende witte, rode en rosé wijn geproduceerd, appellation Bellet contrôlée, die diverse prijzen heeft gewonnen. De gasten betalen voor ontvangst, lezing, déjeuner Cleveringa en wijnproeverij 45 euro - bij Hollanders het maximaal haalbare, begrijp ik. Om elf uur is de ontvangst met rosé. Koffie voor zo'n grote groep is maar lastig en geeft geen pas in een wijnkasteel, vindt Kamerbeek.

Betonen van moed
Om twaalf verhuist het gezelschap naar de congreszaal met tien gedekte tafels - de laptop is nog wakker. Aan mijn tafel een oud-studente Italiaans die zich nu in Monaco bezighoudt met energie uit golf- en getijdenbewegingen, en de Nederlandse consul te Nice. Behalve Leiden zijn ook Rotterdam en Delft goed vertegenwoordigd. In zijn openingstoespraak memoreert Van der Valk hoe Cleveringa de oorlog heeft overleefd en legt zo het bruggetje naar mijn verhaal. Het verschil tussen Debye en Cleveringa, zo eindig ik, is het betonen van moed. Na het eten, uitstekend verzorgd, is er gelegenheid tot discussie en komen de tweede Gouden Eeuw en toponderzoek aan bod, en hoe de overheid een stimulerend klimaat kan bieden. Tot besluit vertelt Kamerbeek iets over Château de Crémat, waarna het gezelschap afdaalt naar de wijnkelders. Rond vier uur is het voorbij.

Deelnemers benaderen

's Avonds met zijn vieren naar de Opera van Nice, een schitterend theater uit 1885. Het Orchestre Philharmonique de Nice speelt de zevende symfonie van Sjostakovitch, Leningrad uit 1942, met authentieke filmbeelden. Terug in huize Van der Valk blikken we moe maar voldaan terug: het is een volle en rijke dag geweest. Het LUF zou de deelnemers aan de Cleveringabijeenkomst actief moeten benaderen met de vraag wat ze voor de universiteit kunnen betekenen, vindt Van der Valk. De volgende morgen om half zeven op. Het afscheid op het vliegveld is allerhartelijkst.

Afbeelding: In de nieuwe wijnkelder van Château de Crémat.

Meer over Dirk van Delft

(25 november 2008/Dirk van Delft, tekst, en Petra de Bruijn, foto's)

25/11/2008