GAIA


25 november 2008

Circus Renz overtrad de wet in Sint-Niklaas

GAIA: "Stadsbestuur dwingt ons tot acties"

Het Nederlandse circus Renz dat van het stadsbestuur van Sint-Niklaas de toelating kreeg om er vorig weekend naar aanleiding van een Sinterklaasfeest zijn tenten op te slaan, leefde de dierenwelzijnswetgeving niet na. Dat stelde GAIA ter plaatse vast.

Geen verplichte buitenverblijven

Noch de olifant noch de paarden beschikten over een wettelijk verplicht buitenverblijf*, waartoe de dieren tussen zonsopgang en zondsondergang tenminste vier uur toegang moeten hebben indien de weersomstandigheden het toelaten. Maar ongeacht de weerssituatie, moeten zowel de binnen- als buitenverblijven voor de dieren steeds aanwezig zijn. Dat staat uitdrukkelijk in de wet. Vorig weekend sneeuwde het, maar niet de hele tijd, zodat zeker de paarden tenminste een korte periode hadden kunnen buitenstaan. Paarden zijn immers goed bestand tegen de kou. "Dat men dus niet afkomt met het excuus dat de dieren toch niet buiten konden terwijl het sneeuwde", reageert Michel Vandenbosch van GAIA. De wet (KB van 2 september 2005 gewijzigd bij KB van 26 april 2007) legt een buitenverblijf van 100 m2 op voor een olifant (binnen: 15 m2) en van 40 m2 voor een paard (binnen: box van 9 m2).

Toestanden

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Ik dacht dat dit na de toestanden met het circus van Moskou enkele maanden geleden nu wel zou opgelost zijn. Maar het is weer eens fout gelopen." GAIA wijst het stadsbestuur eens te meer op zijn verantwoordelijkheid. "Ik wil acties vermijden maar op die manier dwingt men ons ertoe."

Eerder al problemen

Enkele maanden geleden waren er in Sint-Niklaas grote problemen met het circus van Moskou, waar GAIA meerdere inbreuken had vastgesteld die door de dierenrechtenorganisatie werden aangeklaagd. Nadien onderwierpen de stadsdiensten Circus Malter aan een grondige controle. "Maar nu is het klaarblijkelijk weer mis gelopen", weet GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, "die een serieus gesprek wil met burgemeester Willockx over het circussenbeleid van de stad Sint-Niklaas. "Men haalt speciaal een Nederlands circus binnen, waarvan blijkt dat het zich niet houdt aan de wettelijke regels en op de koop toe een gevaarlijk, wild dier (een olifant) meezeult in omstandigheden die niet voldoen aan de welzijnsnoden van het dier in kwestie", gaat Michel Vandenbosch verder. "Terwijl meer dan 120 steden en gemeenten geen circussen met wilde dieren meer toelaten."

Goede voorbeelden

In het licht van wat er nu in het geval van circus Renz weer eens is vastgesteld aan overtredingen, vraagt GAIA het stadsbestuur van Sint-Niklaas de meer dan 120 goede voorbeelden te volgen: geen circussen met wilde dieren meer toe te laten en de wettelijke normen strikt te doen naleven.


*De wet definieert een binnenverblijf als "een overdekte ruimte die kan afgesloten worden". Een buitenverblijf is "een ruimte in open lucht waarvan de bovenkant open is of ten hoogste afgesloten door een traliewerk, gaasdak of ander gepast materiaal waar regen en zon doorkunnen". Een binnenverblijf kan dan ook niet tegelijk dienst doen als buitenverblijf.