Duizenden scholen in Oost-Congo gesloten 25 november 2008, New York - Doordat het geweld in de provincie Noord-Kivu in het oosten van Congo doorgaat, kunnen honderdduizenden kinderen niet meer naar school. Duizenden scholen in de provincie zijn dicht en worden veelal bewoond door mensen die voor het geweld zijn gevlucht.

In deze basisschool in Noord-Kivu verblijven tientallen ontheemde families. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis In deze basisschool in Noord-Kivu verblijven tientallen ontheemde families. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis

Unicef schat dat kinderen circa 60 procent van het aantal nieuwe ontheemden uitmaken. Sinds eind augustus zijn meer dan dan 250.000 mensen voor het conflict op de vlucht geslagen. Het aantal ontheemden in Noord-Kivu bedraagt hierdoor nu ruim 1 miljoen.

De afgelopen dagen hebben de rebellen onder leiding van oud-generaal Nkunda zich in Noord-Kivu enigszins teruggetrokken, maar de toegang voor hulporganisaties tot dit gebied blijft beperkt.

"Vooral in de regio Rutshuru wordt gevochten en we weten dat 85 procent van de scholen in dit gebied al drie weken dicht zijn," zegt Jaya Murthy van Unicef vanuit Goma. "Hierdoor volgen ongeveer 150.000 kinderen geen onderwijs meer."

Makkelijk doelwit
Volgens Murthy zijn kinderen meer kwetsbaar voor geweld en misbruik als ze niet naar school gaan. "School biedt een beschermde omgeving. Als scholen dicht zijn, gaan kinderen andere dingen doen. Hout verzamelen bijvoorbeeld, of water halen. Zo vormen ze een makkelijk doelwit voor mensen die hen willen misbruiken of uitbuiten. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van seksueel misbruik, of om te worden gerekruteerd."

Kinderen maken 60 procent uit van de 250.000 mensen die recentelijk ontheemd zijn geraakt. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis Kinderen maken 60 procent uit van de 250.000 mensen die recentelijk ontheemd zijn geraakt. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis

In een aantal gebieden zorgt Unicef voor schoolmaterialen. Daarnaast probeert ze alternatieve opvang voor de ontheemden te vinden, zodat de scholen weer open kunnen. Ontheemde kinderen moeten ook de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan. "We proberen deze kinderen naar scholen te laten gaan in de buurt van waar ze nu verblijven. Vaak hebben de scholen onvoldoende capaciteit om hen op te nemen en daarom zorgen we voor extra tentscholen."

Inhaalcentra
"Dit conflict is niet nieuw, maar duurt eigenlijk al tien tot twaalf jaar. Er zijn veel kinderen die als gevolg hiervan nog nooit naar school zijn geweest," vervolgt Murthy. "We hebben daarom 'inhaalcentra' opgezet, waar jongeren alsnog kunnen leren lezen, schrijven en rekenen."

Sinds 1995 zijn als gevolg van het conflict in Congo meer dan 5 miljoen mensen omgekomen. Ze zijn meestal overleden aan ziektes die voorkomen hadden kunnen worden en door ondervoeding. De hulp in Congo behoort tot Unicef's omvangrijkste projecten in de wereld.