Senternovem


25-11-2008 | Demo: Een buienradar voor algenbloei

Water Insight kan met behulp van satellietdata (Meris) snel en doeltreffend algenconcentraties en soorten duiden in grotere oppervlaktewateren als de Noordzee en het IJsselmeer. Zo kan de waterkwaliteit worden vastgesteld. Het bedrijf heeft samen met partners uit Finland en Estland succesvol een subsidieaanvraag ingediend in de internationale innoWATOR-tender. De adviescommissie was zeer onder de indruk en heeft het project op de eerste plaats van de ranking gezet.

De kennis komt van promovendi van de Vrije Universiteit, die de specifieke algoritmes hebben ontwikkeld. Water Insight kan zich daarmee als een soort 'meteo-instituut' profileren in de markt, ook internationaal. En juist die internationale profilering is de ambitie van het innovatieprogramma Watertechnologie. Nederland heeft op watergebied veel kennis en kunde in huis.

Water Insight biedt zijn diensten aan aan waterbeheerders die met behulp van de gegevens niet alleen de waterkwaliteit kunnen bepalen, maar ook - met andere instrumenten - waterstromen en waterverplaatsingen om zo bijvoorbeeld tijdig te kunnen anticiperen op een dreigende overstroming.

Voor kleinere binnenwateren kan niet gewerkt worden met satellietdata, daarvoor is een nieuw te ontwikkelen instrument nodig. Dit instrument beoogt meting van het kleurenspectrum in het zichtbare licht om de aanwezige concentratie van diverse soorten algen en cyanobacteriën te kunnen vaststellen. Handig om bijvoorbeeld de kwaliteit van zwemwater vast te stellen.

Er is veel ervaring opgedaan met de nieuwe vinding, onder meer in de Noordzee, waar in opdracht van Rijkswaterstaat tweewekelijkse meetbulletins worden uitgegeven met voorspellingen van de waterkwaliteit.

www.waterinsight.nl