Deelgemeente Charlois Rotterdam

Week zonder geweld: Elk blauw oog is er één teveel

Volgende week - van 25 tot en met 28 november - wordt voor het vierde jaar op rij in heel Nederland de Week zonder geweld gehouden. Ook dagelijks bestuurder Lionel Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken van de deelgemeente Charlois, wil de aandacht vestigen op dit probleem. Want elk blauw oog is er één teveel.

Lionel Martijn: 'Ik merk dat er op huiselijk geweld nog een groot taboe rust en dat het zowel voor slachtoffers als voor plegers een enorme stap is om hulp te zoeken Met deze week wordt aandacht gevraagd voor het probleem van geweld tegen vrouwen. De campagne wil geweld tegen vrouwen tegengaan door mensen bewust te maken, te informeren, duurzame alternatieven te vinden en te wijzen op hulp voor slachtoffers en daders.

Ik wil dit thema toch breder trekken en aandacht vragen voor alle vormen van geweld in de huiselijke kring. Natuurlijk zijn vrouwen vaak slachtoffer en is de meestal mannelijke- partner of ex-partner de pleger, maar ook andersom komt voor. En vergeet ook niet het geweld tegen kinderen. Geweld, waarbij de ouders hun kind lichamelijk of psychisch mishandelen. Of geweld tussen broers en zussen. En een probleem dat vaak helemaal vergeten wordt, is kinderen die hun ouders of grootouders mishandelen. Vaak is hierbij geld in het spel, bijvoorbeeld door drug- of drankgebruik, maar ook gokschulden kunnen een aanleiding zijn. Thuiszorgorganisaties zouden alert moeten zijn op onverklaarbare kwetsuren bij ouderen, aldus Martijn.

Maar er wordt ook te vaak gekeken naar fysiek geweld, terwijl psychisch geweld even schadelijk, zo niet schadelijker is. Denk aan schelden, vernederen en verwaarlozing. Ook dat zijn vaak voorkomende vormen van mishandeling. Maar liefst 39% van de meldingen huiselijk geweld gaat over geestelijke mishandeling.

Groot taboe

Huiselijk geweld is een probleem dat veel vaker voorkomt dan je op het eerste gezicht zou denken. Het regionaal Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld kreeg in 2007 in totaal 2.481 meldingen binnen, waarvan 77% uit Rotterdam. En het is vervelend om te zeggen, maar na de deelgemeente Delfshaven zijn er vanuit de deelgemeente Charlois de meeste meldingen van huiselijk geweld, ten opzichte van de overige deelgemeenten.

En het aantal meldingen is helaas nog maar het topje van de ijsberg. Ik merk dat er op huiselijk geweld nog een groot taboe rust en dat het zowel voor slachtoffers als voor plegers een enorme stap is om hulp te zoeken. Mensen lopen er lang mee rond en durven er niet of nauwelijks met anderen over te praten. Terwijl wij nu juist zo graag willen dat zij zo snel mogelijk hulp zoeken om de situatie te beëindigen, voordat deze mogelijk uit de hand loopt, aldus Lionel Martijn. Natuurlijk moet de hulp aan slachtoffers centraal staan. Maar even belangrijk is de hulp aan plegers. Om hen te helpen hun gedrag te veranderen door middel van cursussen en trainingen, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Aanpak

Sinds een aantal jaren pakt de gemeente Rotterdam huiselijk geweld daadkrachtig aan. Zo is eind 2005 het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASGH) opgericht, waar vanuit de gehele regio huiselijk geweld wordt aangemeld, maar waar ook mensen die in de huiselijke kring te maken krijgen met mishandeling in welke vorm dan ook kunnen aankloppen voor hulp. Het ASGH is er voor slachtoffers en getuigen, maar ook voor plegers die hulp zoeken. De gespecialiseerde hulpverleners staan 7 dagen in de week en 24 uur per dag klaar om hen te adviseren en in contact te brengen met de hulpverlening. Maar ook mensen die professioneel te maken krijgen met slachtoffers of plegers van huiselijk geweld kunnen bij het ASGH aankloppen voor advies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huisartsen, hulpverleners of leraren op school. Voor hen is er sinds 2007 de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling . In een stappenplan biedt dit professionals die te maken kunnen krijgen met (slachtoffers) van huiselijk geweld handvaten over hoe te handelen.

Daarnaast is er in Rotterdam sinds een jaar in iedere deelgemeente een Lokaal Team Huiselijk Geweld dat als doel heeft om huiselijk geweld in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden en gezinnen die te maken hebben met huiselijk geweld sluitende hulpverlening te bieden. Hierin werken veel hulpverleningsinstellingen, politie en justitie samen.

Lik op stuk-beleid

En soms is het ook leerzaam om te kijken hoe men in andere steden huiselijk geweld aanpakt. Het Charloise Lokaal Team Huiselijk Geweld bezocht daarom onlangs Groningen.

En er zijn essentiële verschillen met de Rotterdamse aanpak, vertelt Lionel Martijn. Daar heeft men een lik op stuk-beleid voor plegers van huiselijk geweld. Zo wordt er in Groningen na aangifte van huiselijk geweld eerst voor gezorgd dat de pleger de woning verlaat, om een einde te maken aan de problematische situatie. Hier is het nog vaak zo dat het slachtoffer uit huis gaat terwijl de pleger in zijn vertrouwde woonomgeving kan blijven. Daarnaast dwingt men in Groningen plegers een hulpverleningstraject te volgen, waarbij zij bijvoorbeeld door het volgen van groepstrainingen- situaties die bij hen agressie oproepen leren herkennen en beheersen. Anders dan in Rotterdam is deelname aan een dergelijke training niet vrijwillig. En ik moet zeggen: deze aanpak sprak ons bijzonder aan.

Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld, tel. 010 44 38 444 (7 dagen in de week en 24 uur per dag). Meer informatie:
www.huiselijkgeweld.rotterdam.nl

Hier vindt u ook het Rotterdamse programma van de Week zonder geweld