Huis-aan-huiskrant Teuntje wil mensen informeren over orgaandonatie


Meeste Nederlanders weten onvoldoende over orgaandonatie om een donorkeuze te maken

WOERDEN, 20081124 -- Meer dan de helft van de Nederlanders in de leeftijd 20 tot 50 jaar vindt dat hij te weinig weet om een donorkeuze te kunnen maken. Mensen die geen donorkeuze hebben gemaakt of `nee' hebben gezegd tegen het donorschap, geven zichzelf gemiddeld een 5,4 als zij hun kennis over orgaan- en weefseldonatie beoordelen. Dit blijkt uit onderzoek naar kennis over orgaandonatie in opdracht van NIGZ-Donorvoorlichting. Zes miljoen huishoudens krijgen daarom donderdag 27 november Teuntje in de brievenbus. Teuntje is een speciale krant met informatie over orgaan- en weefseldonatie.

Uit het representatieve onderzoek blijkt tevens dat de helft van de mensen die niet geregistreerd staat in het Donorregister of een negatieve donorkeuze heeft gemaakt, vindt dat de Nederlandse samenleving verantwoordelijk is voor het oplossen van het tekort aan donororganen. Opmerkelijk is dat bijna 60 procent meent dat je een donororgaan mag ontvangen, zelfs als je niet als donor geregistreerd staat. Maar liefst een op de vijf denkt ooit zelf een donororgaan nodig te hebben.

Nederland heeft zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt en anderhalf miljoen mensen die `nee' hebben laten registreren in het Donorregister. Programmacoördinator Bert Elbertse: "Ondanks dat de meesten het belangrijk vinden om zélf hun donorkeuze te maken, blijkt uit het onderzoek dat slechts 8 procent van de mensen actief zoekt naar informatie over het donorschap. Daarom is Teuntje gemaakt. We hopen dat de informatiekrant helpt bij het maken van een positieve donorkeuze."

Minister-president vertelt waarom hij donor is
In de informatiekrant kan iedereen onder meer lezen hoe orgaandonatie in zijn werk gaat, dat nabestaanden voldoende tijd krijgen om afscheid te nemen van een donor en hoe verschillende religies denken over orgaandonatie. Speciaal voor kinderen zit er in Teuntje een kleurrijke poster van het lichaam.
Naast interviews met een nabestaande, arts, getransplanteerde en een wachtende patiënt, vertelt minister-president Balkenende waarom hij donor is geworden. Orgaandonorschap heeft volgens de premier alles te maken met een betrokken, leefbare samenleving. Hij begrijpt dat er mensen zijn die twijfelen of ze nu wel of geen donor willen worden. Volgens de minister-president is het niet goed in die twijfels te blijven hangen. "Wat wil ik na mijn overlijden nog voor anderen betekenen?", is de vraag die volgens de minister-president kan helpen om voorbij de twijfel te komen.

NIGZ-Donorvoorlichting voert voorlichtingscampagnes uit over orgaan- en weefseldonatie in opdracht van de overheid. De campagnes hebben tot doel om meer Nederlanders te informeren over en bewust te maken van de diverse aspecten van het donorschap en hen te stimuleren zich te laten registreren als donor. In Nederland is nog altijd een groot gebrek aan donoren, mede omdat van veel overledenen niet bekend is of zij donor hadden willen zijn.

www.donorvoorlichting.nl