Trots op Nederland
Nieuws
Verdonk wil roken in kleine cafés legaliseren
Rita Verdonk vindt dat horecaondernemers die kunnen aantonen dat ze te
klein zijn om een aparte rookruimte te bouwen, de asbak gewoon weer op
tafel moeten kunnen zetten. Verdonk zal Minister Klink van
Volksgezondheid vragen richtlijnen op te stellen zodat kleine
horecaondernemers bij het ministerie van VWS een aanvraag kunnen
indienen om op basis van hun specifieke situatie vrijstelling te
kunnen krijgen van het rookverbod. Cafés en horecabedrijven die
kleiner zijn dan 75 vierkante meter moeten automatisch vrijstelling
krijgen.
Kleine horecaondernemers die geen aparte rookruimtes kunnen bouwen
moeten nu klanten weigeren, die vervolgens verkassen naar grote
horecazaken die wel aparte rookruimtes hebben. Duizenden kleine
horecaondernemers dreigen hierdoor de dupe te worden van deze
oneerlijke concurrentie en marktverstoring veroorzaakt door het
kabinet.
"Het is toch te zot voor woorden dat driekwart van de gemeenten de
wiethandel wil legaliseren terwijl het kabinet het kleine café aan de
haven wil criminaliseren", aldus Verdonk. "De bruine kroeg en het
oergezellige stamcafé is niet meer uit ons vertrouwde straatbeeld weg
te denken, maar als het kabinet zo doorgaat hebben we straks alleen
nog maar coffeeshops in Nederland, en geen bruine kroegen."
Rita Verdonk pleit voor richtlijnen waardoor kleine horecaondernemers
die overeenstemming hebben met hun personeel én kunnen aantonen dat ze
geen aparte rookruimte kunnen bouwen, vrijstelling krijgen van het
rookverbod. De vrijstelling moet vooral gelden voor de kleinere
kroegen en café's, die momenteel het meeste lijden onder het keiharde
rookverbod.
Horecaondernemers moeten zes maanden de tijd krijgen om hun aanvraag
in te dienen. In de tussentijd moet de overheid geen boetes meer
opleggen. Horecaondernemers die geen aanvraag indienen, of wiens
aanvraag afgewezen wordt omdat deze niet voldoet aan de richtlijnen,
dienen zich gewoon aan het rookverbod te houden.
Volgens Rita Verdonk zou de beste oplossing zijn dat horecaondernemers
zelf mogen beslissen of hun zaak wel of niet rookvrij wordt gemaakt,
maar deze oplossing, waarbij iedere vorm van betutteling wordt
uitgesloten, is op grond van Europese regelgeving niet meer haalbaar.