Persbericht
24 november 2008
WNF: Minister doet onvoldoende om paling voor uitsterven te behoeden
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt de plannen van Minister Verburg van LNV om de palingstand te beschermen volstekt onvoldoende. De minister maakte vorige week bekend dat vissers volgend jaar in september en oktober niet op aal mogen vissen. De stand van de jonge paling (glasaal) is nog nooit zo laag geweest als nu. Het WNF stelt voor om de komende vier jaar een vangstverbod in de periode van augustus tot december in te stellen om de palingvisserij de kans te geven alternatieve bronnen van inkomsten te vinden. In de jaren erna zou de vangst helemaal stilgelegd moeten worden, totdat het palingbestand terug is op het gezonde niveau van 1980. Alleen dan maakt de soort kans te overleven.
Elke paling komt voort uit een in het wild geboren glasaal. In gevangenschap plant de paling zich niet voort. Het glasaalbestand is historisch laag, de laatste vijftig jaar is het met meer dan 90 procent afgenomen. Om de palingstand terug te brengen naar het gezonde niveau van 1980 is het nodig dat 40 procent van de paairijpe aal zijn weg naar zee terug kan vinden om zich voort te planten. Deze 40 procent herstel is overigens ook opgenomen als doel in het Europese herstelplan voor de paling.
Onder andere door de binnenvisserij hebben steeds minder palingen kans om de zee te bereiken..
Carel Drijver, hoofd Oceanen en Kusten van het WNF: "De paling wordt met uitsterven bedreigd. Om dat te voorkomen moeten we alle dieren in staat stellen zich te vermeerderen. Als de minister geen omvangrijker vangstverbod instelt, neemt ze het voortbestaan van de paling niet serieus."
Het WNF is er zich van bewust dat elk vangstverbod gevolgen heeft voor de huidige palingvissers. Maar het Wereld Natuur Fonds benadrukt dat paling zonder deze maatregelen binnen afzienbare tijd ten dode is opgeschreven. "De palingvangsten zijn de laatste jaren al enorm afgenomen, de palingvisserij is allang niet meer wat het geweest is," aldus Drijver. "Als we doorgaan met vissen, zal het herstel nooit op gang komen. Maar als we nu in Europa stoppen, kunnen onze kleinkinderen hopelijk later ook nog paling eten."
////////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland