TU Delft laat duurzaam en autonoom energielaboratorium draaien
Technisch is het mogelijk een klein, duurzaam en zelfvoorzienend energiesysteem te laten draaien. Het is echter de vraag of een dergelijke opzet ook rendabel is. Dat stelt ir. Arjan van Voorden, die op maandag 24 november promoveert aan de TU Delft.
Bij de toepassing van veel duurzame energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie, is de fluctuerende opbrengst van elektriciteit een probleem. Bij een klein, gesloten systeem spelen ook de schommelingen in de energievraag een complicerende rol.
DENlab
Om te kijken of een klein, duurzaam en zelfvoorzienend energiesysteem desondanks toch kan werken, hebben onderzoekers op het terrein van de TU Delft een duurzaam energie-laboratorium gebouwd: DENlab. Het heeft een schaalgrootte van tien huishoudens en krijgt zijn energie van 120 m2 zonnepanelen, een windturbine van 30 kW en een micro-warmtekrachteenheid van 5.5 kW. Verder zijn er batterijen voor de opslag van energie.
Supercapaciteiten
Onderzoeker Arjan van Voorden: 'Het systeem is in staat is om betrouwbaar elektriciteit te leveren. Uit nadere analyse is echter gebleken dat de fluctuaties in het opslagsysteem zo groot zijn, dat conventionele batterijen niet lang zullen meegaan.' Van Voorden heeft hiervoor een oplossing uitgewerkt. De batterij-systemen worden uitgerust met zogenoemde supercapaciteiten, die ontworpen zijn voor snelle vermogensuitwisselingen.
Rendabel
Volgens Van Voorden is het bepaald niet eenvoudig om een klein, autonoom en duurzaam energiesysteem goed te laten werken. 'We moeten de technische en economische ontwikkelingen afwachten om te zien of een autonoom systeem in Nederland rendabel zal blijken. Technisch gezien zijn er echter geen onoverkomelijke beperkingen om de elektriciteitsvoorziening duurzaam én autonoom te organiseren.'
Meer informatie
Voor meer informatie over deze promotie kunt u - vanaf dinsdag 25 november - terecht bij:
Arjan van Voorden, afdeling Elektrische Energietechniek, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, TU Delft. Tel: 06 278 94805, e-mail: a.m.vanvoorden@kliksafe.nl.
Ineke Boneschansker, wetenschapsvoorlichter TU Delft. Tel: 015 278 8499, e-mail: i.boneschansker@tudelft.nl
Technische Universiteit Delft