Ingezonden persbericht
Onderzoek: Kredietcrisis versterkt ernst energiecrisis.
In een op maandag 24 november gepubliceerd onderzoek concludeert Peak Oil Nederland dat de kredietcrisis de problemen in de energiesector versterkt. Ondanks de sterke vraaguitval, als gevolg van de effecten van de kredietcrisis op de reële economie, dreigt er vanaf 2010 een olietekort. Op 12 november meldde het Internationaal Energie Agentschap dat de komende twee jaar grotere investeringen nodig zijn om te voorkomen dat dit tekort ontstaat. De kredietcrisis, in combinatie met de tijdelijk lage olieprijs, heeft als resultaat dat investeringen in meer olieproductie vertraagd worden. Ook de duurzame energiesector heeft meer moeite in het vinden van voldoende financiering. Woordvoerder R. Koppelaar: "Dat betekent dat een economische opleving extreem moeilijk wordt. Alleen forse investeringen in duurzame energie en het beteugelen van de consumptie van olie kan een uitweg bieden".
Volgens het Internationaal Energie Agentschap zijn de huidige investeringen in de oliewinning maar net voldoende om de olieproductie in de komende zeven jaar op het huidige niveau te houden. Om geen tekort te laten ontstaan zou in de komende twee jaar nog besloten moeten worden over extra investeringen voor het verhogen van de productie van 7 miljoen vaten per dag tegen 2015. De ontwikkelingen in de olie-industrie ten gevolge van de kredietcrisis laten juist het tegenovergestelde zien. Er worden zoveel projecten uitgesteld dat de productie tegen 2015 naar schatting 2 miljoen vaten per dag lager uit zal vallen waardoor het tekort oploopt tot 9 miljoen vaten per dag. De sterk opgelopen kosten voor steeds moeilijker bereikbare olie, en de lage olieprijs, spelen hier een belangrijke rol in.
Het gevolg van het tekort is dat groei van de economie voor een zeer lange periode op basis van nieuwe olieproductie niet mogelijk is. Dat maakt het realiseren van alternatieven voor aardolie een economische noodzaak. Duurzame energieprojecten hebben echter nog meer last van de kredietcrisis doordat projecten niet uitgesteld maar geschrapt worden. Vooral de offshore windsector kampt met problemen omdat banken hun financiering in windprojecten drastisch hebben teruggeschroefd. Zo stapte het Nederlandse bedrijf Econcern recentelijk uit het geplande Britse windpark Sheringham Shoal wegens financieringsproblemen, waardoor de toekomst van het project op losse schroeven is komen te staan.
Het onderzoek is te vinden op http://www.peakoil.nl/2008/11/24/kredietcrisis-versterkt-ernst-energiecrisis/
Rembrandt Koppelaar bereikbaar op contact@peakoil.nl / +31 06 440 82 419