Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
'Dwaze Moeder' Nora Cortiña óók in Nederland om VN-Verdrag tegen verdwijningen te promoten
20 november 2008
Maandag 24 november is Nora de Cortiñas, medeoprichtster van de Argentijnse organisatie Madres de Plaza de Mayo ( beter bekend als de "Dwaze Moeders") in Den Haag voor de uitreiking van het Boek Voetbal en Vuile Oorlog aan Prinses Máxima. Zij voert tevens campagne voor het nieuwe VN-verdrag dat moet beschermen tegen verdwijningen zoals die hebben plaatsgevonden in Argentinië.
Het doen verdwijnen van voorvechters van mensenrechten en democratie is geen fenomeen uit het verleden. Elke dag verdwijnen er wereldwijd mensen, die in geheime gevangenissen, kazernes of andere plekken gemarteld en vermoord worden. Het Verdrag gericht op de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijningen is in 2006 aangenomen door de VN. Het voorziet in twee nieuwe mensenrechten: het recht om niet zomaar te verdwijnen en het recht op de waarheid over wat er is gebeurd voor familieleden van verdwenen personen. Het verdrag treedt in werking na ratificatie door minimaal 20 landen.
De Dwaze Moeders hebben jarenlang gestreden voor internationale rechtsbescherming tegen verdwijningen. Zij nemen deel, samen met alle familieleden van verdwenen personen uit Latijns-Amerika verenigd in FEDEFAM, aan de internationale campagne die streeft naar zo spoedig mogelijke inwerkingtreding van het verdrag. De Internationale Coalitie tegen Gedwongen Verdwijningen (ICAED) stuurt de campagne aan en wordt gecoördineerd door de Nederlandse organisatie Aim for human rights.
"We moeten zorgen dat het verleden niet vergeten wordt," zegt Dave Hardy namens de ICAED, "maar we moeten er ook lering uit trekken om gedwongen verdwijningen in de toekomst onmogelijk te maken".
Nora de Cortiñas is samen met Leopoldo Luque, de voetballer die in 1978 met het toenmalige Argentijnse team het wereldkampioenschap voetbal won, op maandag 24 november uitgenodigd op Paleis Noordeinde bij de presentatie van het boek Voetbal en Vuile Oorlog. Zij grijpt haar bezoek aan Nederland tevens aan om aandacht te vragen voor het VN-Verdrag tegen verdwijningen. Haar belangrijkste boodschap is zoveel mogelijk landen op te roepen om zo spoedig mogelijk dit verdrag te ondertekenen en te ratificeren.
Momenteel is het verdrag door vijf landen geratificeerd. Er zijn er twintig nodig om het verdrag in werking te laten treden. Argentinië heeft al geratificeerd, Nederland nog niet.