PERSBERICHT
Rokers willen wel stoppen na rookverbod, maar doen het nog niet
Goede voorbereiding en ondersteuning nodig voor succesvolle stoppoging
Capelle a/d IJssel, 24 november 2008 - Voor dee meerderheid van de Nederlandse rokers blijft het bij goede voornemens als het om stoppen met roken gaat. 65% van de rokers die de intentie hadden om te stoppen bij het ingaan van het horecarookverbod op 1 juli 2008, heeft nog steeds geen stoppoging ondernomen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel in opdracht van Ikkanstoppen.nl, onder bijna 1100 Nederlandse (ex-)rokers. Gezondheid en financiële redenen zijn de belangrijkste redenen waarom men stopt of wilde stoppen met roken op 1 juli 2008. Verder is steun tijdens de stoppoging voor twee vijfde van de rokers belangrijk.
In 65% van de gevallen blijft het stoppen met roken dus bij goede voornemens. 81% van de rokers uit het onderzoek geeft aan al meerdere niet-succesvolle stoppogingen te hebben ondernomen. Dat is jammer, want er zijn genoeg hulpmiddelen voorhanden die de kans van slagen kunnen verhogen. De huisarts kan hier meer over vertellen.
Steun bij het stoppen
Meer dan de helft van de rokers die wel een stoppoging ondernemen, geeft aan dit geheel op eigen kracht te doen, zonder hulpmiddelen en zonder voorbereiding. Ze vinden dat ze zelf de meeste invloed hebben op het slagen van de stoppoging. Naast de eigen verantwoordelijkheid, vrienden en familie, is de huisarts het meest genoemd als persoon die de meeste invloed heeft op het succesvol stoppen met roken. Toch bezoekt op dit moment nog slechts 1 op de 10 rokers de huisarts ter voorbereiding.
'Dit is een gemiste kans', zegt Jean Muris, huisarts in Guelle. 'Stoppen met roken vereist allereerst voldoende motivatie. Daar blijken rokers zich, gezien het belang dat ze geven aan de gezondheidswinst die er te halen is door te stoppen met roken, goed bewust van te zijn. Maar een goede voorbereiding en ondersteuning zijn ook belangrijk voor een succesvolle stoppoging. Neem daarom vooral contact op met de huisarts, praktijkondersteuner of rookstoppoli, bijvoorbeeld voor informatie over hulpmiddelen. Want als je samen stopt, verhoog je de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk.'
Platform Ikkanstoppen.nl
Het platform
- Einde -
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel. De doelpopulatie bestond uit Nederlanders die 'op of rond 1 juli 2008 gestopt zijn of die de intentie hadden om te stoppen met roken'.Er zijn 1065 waarnemingen verzameld. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een online- vragenlijst.