Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


24 nov 2008

Uitkomsten gemeentelijke `wiettop'

De 33 gemeenten die vorige week vrijdag deelnamen aan de wiettop in Almere zien een absoluut verbod op softdrugs niet als een oplossing voor het probleem van het huidige coffeeshopbeleid. De gemeenten willen de coffeeshops reguleren en beheersen, inclusief de achterdeur (productie en handel).

Tijdens de wiettop werd geconstateerd dat de aanwezige burgemeesters eensgezind zijn in hun standpunt over het huidige en toekomstige beleid ten aanzien van de coffeeshops.

Na afloop concludeerden de burgemeesters gezamenlijk:
* Gemeenten blijven inzetten op ontmoedigingsbeleid. Een absoluut verbod is geen oplossing voor het softdrugsprobleem. De openbare orde en volksgezondheid zijn gebaat bij reguleren en controleren.
* Om drugstoeristen tegen te gaan denken de gemeenten aan een pasjessysteem, waarbij alleen Nederlanders wiet kunnen kopen.
* De gemeenten pleiten voor regulering en beheersing van de achterdeur (productie en handel) en willen bij wijze van proef een legale wietkwekerij de coffeeshops laten bevoorraden. Het is nog onduidelijk waar de proef moet worden gehouden. Burgemeester Gijzel van Eindhoven stelde voor om deze in Eindhoven te houden. In Buitenhof heeft minister Klink op 23 november laten weten een experiment met een legale wietkwekerij als breuk met het regeerakkoord te zien. In het regeerakkoord is volgens hem vastgesteld dat er in deze kabinetsperiode geen wezenlijke veranderingen worden doorgevoerd in het softdrugsbeleid.
* Het is absoluut noodzakelijk om de georganiseerde misdaad, die aan wiethandel verbonden is, stevig aan te pakken door het openbaar ministerie, politie en gemeenten. Ook pleiten de gemeenten voor onderzoek door het landelijk parket naar de aard en omvang van dergelijke criminaliteit.

* De softdrugsproblematiek vraagt volgens de gemeenten om Europese afstemming en ze roepen het kabinet op te komen tot een ´houdbaar´ Europees softdrugsbeleid. Zolang dat er nog niet is pleiten de gemeenten voor extra aandacht voor de problemen in een aantal grensgemeenten.

Uit een telefonisch onderzoek van weekblad Binnenlands Bestuur, onder 106 gemeenten met één of meer coffeeshops, blijkt dat ruim de helft pleit voor legalisering van de hele softdrugsketen. Ze willen af van de `voordeur-achterdeur-problematiek' waarbij verkoop van wiet wordt gedoogd, maar de teelt en aanvoer niet.

Ook ÉénVandaag heeft een telefonische rondgang gemaakt langs de 76 gemeenten met coffeeshops in de Duitse en Belgische grensstreek. De grensgemeenten hebben ÉénVandaag laten weten geen noodzaak te zien voor sluiting om de eventuele overlast veroorzaakt door Duitse, Belgische en Franse drugstoeristen te beperken.