Leefbaar Rotterdam


Cliëntelisme in Feijenoord

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 24 november 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Cliëntelisme in Feijenoord

Geacht College,

Deelraadsbestuurder Baruch van Feijenoord is weggestuurd. Als reden wordt gegeven dat de aanbesteding van het welzijnswerk niet goed liep. Daags na zijn ontslag laat dhr. Baruch aan het AD weten: De noden in Feijenoord zijn enorm. Het moet eens afgelopen zijn met het geneuzel, getrut, nepotisme en cliëntelisme. () Er is een grote verwevenheid tussen opbouwwerkers, bewonersverenigingen en de PvdA. Het gaat om particuliere belangen en oude relaties.

Baruch is al anderhalve week geleden weggestuurd, maar geen partij vond het nodig om dit onderwerp aan te kaarten. Daarom zal Leefbaar Rotterdam dit doen.

Inmiddels heeft de andere bestuurder die is weggestuurd, Gülami Yesildal, het volgende laten weten: Ik ben aangesteld vanwege mijn kleurtje, vanwege mijn Turkse achtergrond. () Iedere PvdAer zit in de raad voor de belangen van zijn eigen achterban: een bewonersorganisatie, een allochtone zelforganisatie of een moskee. Raadsleden kwamen gewoon mijn werkkamer binnenlopen en zeiden: Zorg dat deze vereniging een nieuwe ruimte krijgt, anders heb je een politiek probleem.

Het is niet bepaald voor het eerst dat wij horen over belangenverstrengeling, cliëntelisme en nepotisme in de deelgemeenten. Er zijn ondertussen legio signalen dat er op dat gebied iets niet goed gaat in onze stad. Nu horen wij het van Dagelijks Bestuurders zelf. Wij moeten en mogen dit niet negeren.

In het verleden is besloten bepaalde taken te delegeren aan de deelgemeenten. Dit is niet gedaan om er voor te zorgen dat cliëntelisme hoogtij kan vieren; de bedoeling was dat de uitvoering er beter van zou worden. Wanneer er signalen zijn dat de gedelegeerde taken niet goed worden uitgevoerd, dient het stadsbestuur hier iets mee te doen. Het gaat tenslotte nog steeds om door ons gedelegeerde bevoegdheden. Het is dus niet alleen het probleem van de deelgemeente, maar ook van ons.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Hoe verloopt volgens u de aanbesteding van het welzijnswerk in Feijenoord?

2. Bent u met mij van mening dat wanneer een deelgemeente op een bepaald beleidsveld langdurig disfunctioneert, de betreffende taak door het gemeentebestuur moeten worden overgenomen? Zo nee, waarom niet?

3. Gaat u de aanbesteding van het welzijnswerk in Feijenoord van de deelgemeente overnemen? Zo nee, wat is er volgens u nog voor nodig om wel tot die actie over te gaan?

Er zijn dus niet mis te verstane signalen dat de verwevenheid tussen bestuur c.q. deelraad en andere organisaties te groot is in de deelgemeente Feijenoord. Wij zouden daarom precies moeten uitzoeken in welke mate er sprake is (geweest) van cliëntelisme m.b.t. de deelraad en het Dagelijks Bestuur. Dan kan daarna besloten worden of en welke acties wij daar aan zouden moeten verbinden.


4. Bent u bereid dit onderzoek uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors