Gemeente Anna Paulowna


Raad Anna Paulowna wil géén grote Noordkop-gemeente

De raad van de gemeente Anna Paulowna heeft tijdens de intergemeentelijke bijeenkomst op Wieringen op vrijdag 21 november 2008 nog geen definitief standpunt naar buiten gebracht over een gewenste samenwerkingsvorm tussen de Noordkop-gemeenten.

Voor de gemeenteraad van Anna Paulowna kwam de bijeenkomst in Den Oever te vroeg. De raad heeft het college van de gemeente Anna Paulowna opdracht gegeven uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn van zelfstandigheid met uitbesteden van gemeentetaken en de mogelijkheden van herindeling of fusie. De resultaten van dat onderzoek worden op zijn vroegst half december verwacht.

Wel gaf de raad van Anna Paulowna antwoord op zeven vragen die tijdens het symposium in Den Oever werden behandeld.

Contact met inwoners

Zo wil de raad van Anna Paulowna na het beschikbaar komen van de onderzoeksresultaten in contact treden met de inwoners, maar vindt het uitschrijven van een referendum voorlopig nog niet aan de orde.

Rol provincie

De raad vindt ook dat de Provincie zich terughoudend moet opstellen bij een eventueel herindelingsproces en pas in actie moet komen als de gemeenten zelf om ondersteuning vragen.

Geen grote Noordkop-gemeente

De raad van de gemeente Anna Paulowna ziet geen heil in één grote Noordkop-gemeente.

Herindeling? Dan minder dan vijf gemeenten

Als uit het onderzoek blijkt, dat de zelfstandigheid van Anna Paulowna niet langer kan worden volgehouden, gaat de voorkeur uit naar herindeling met minder dan vijf gemeenten.

Zorgvuldigheid voorop

Het tijdstip van een eventuele herindeling vindt de raad minder belangrijk zolang het proces maar zorgvuldig verloopt.

Informateur? Nog even niet

De raad van Anna Paulowna doet nog geen uitspraak over een eventueel te benoemen informateur, omdat eerst de uitkomst van het interne onderzoek wordt afgewacht.

Samenwerking wél noodzakelijk

Los van het uitstaande onderzoek is de gemeenteraad van Anna Paulowna ervan overtuigd dat samenwerking met andere gemeenten in de Noordkop noodzakelijk is. Als belangrijkste redenen noemt hij
* het behouden van de bestuurskracht,

* het op peil houden van de voorzieningen in de gemeente en
* het voldoende toegerust zijn op de stroom van uitvoeringsregels die het Rijk op de lokale overheden loslaat.