Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 24 november 2008
Kenmerk 231

Amsterdam ondersteunt oproep klimaatwet

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder het WNF, Stichting Natuur en Milieu, Oxfam Novib, Milieudefensie en Natuurmonumenten voert campagne voor een klimaatwet. De coalitie vraagt gemeenten de oproep aan kabinet en parlement om met een klimaatwet te komen te onderschrijven. De gemeente Amsterdam steunt deze oproep. De wet biedt onder meer investeringszekerheid aan het bedrijfsleven. Dat is een stimulans voor innovaties in energie-efficiency en duurzame energie.

Wethouder Marijke Vos (Milieu): "De oproep voor een klimaatwet is een krachtig signaal om het klimaatprobleem met grote ambitie aan te pakken. De gemeente Amsterdam ondersteunt deze oproep omdat ook wij een behoorlijke ambitie hebben om samen met het bedrijfsleven de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te verminderen. We doen dat door energie te besparen en door te investeren in duurzame energie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Niet voor niets zijn wij genomineerd voor de European Green Capital Award."

De kern van de klimaatwet is om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen jaarlijks te verlagen. Daarnaast moet aan de armste landen structurele hulp worden geboden om zich te kunnen aanpassen aan de klimaatveranderingen. Voor 2020 wordt als doel gesteld een reductie van 30% van de uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 1990 te behalen. Dit past goed bij de Amsterdamse ambitie om 40% CO2 te reduceren in 2025 ten opzicht van 1990. Door er een wettelijke basis voor te creëren vermindert de vrijblijvendheid van het nemen van klimaatmaatregelen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Finland hebben al een klimaatwet.

In Amsterdam moeten alle nieuwbouw en de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal zijn in 2015. Ook wil Amsterdam grote stappen maken op het gebied van de opwekking van duurzame energie: zonne- en windenergie. Er is inmiddels een nationale waterstofcoalitie opgericht met Rotterdam en Arnhem om de toepassing van waterstof verder te ontwikkelen. Ook diverse ondernemingen uit het bedrijfsleven hebben zich bij deze coalitie aangesloten. Amsterdam wil op grote schaal warmte- en koudeopslag toepassen en stadswarmte in veel wijken introduceren.