Gemeente Sneek


wegen en boze boeren

Wateroverlast, afgesloten wegen en boze boeren

(overstroming150.jpg) "Je moet wel echt gek zijn om boer te worden", dit zegt Charl Jordaan, boer in de Keisiesvallei in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Zijn familie is van Nederlandse afkomst en heeft het bedrijf al generaties in bezit. Hij en een groot aantal boeren in de regio zijn getroffen door overstromingen na hevige regen afgelopen week. Grote stukken van zijn land zijn weggeslagen.

Binnen 48 uur is hier meer dan 300 millimeter regen gevallen. Normaal krijgt dit gebied 120 tot 150 millimeter per jaar. De laatste keer dat er zo'n grote overstroming was honderd jaar geleden.

Een delegatie van Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek is in Zuid-Afrika voor het project `Verbeteren sanitatie voorzieningen in Zuid-Afrika'. Het Wetterskip is al twee jaar betrokken bij dit project en heeft de gemeente Sneek onlangs gevraagd actief deel te nemen aan deel II. Hiervoor wordt géén financiële bijdrage gevraagd, maar wel een ambtelijke en bestuurlijke inzet. De deelname van Sneek aan dit project past goed bij de ambities van de gemeente om zich te ontwikkelen tot proeftuin op het gebied van waterinnovatie, water-management en waterkwaliteit.

"De problematiek van deze overstromingen is heel herkenbaar", aldus Aaltje Rispens, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Zij runt samen met haar man een akkerbouwbedrijf in Fryslân. "Eerst moet het getroffen gebied officieel tot rampgebied verklaard worden voordat de boeren in aanmerking te komen voor enige hulp. Opvallend hier is dat de boeren waarmee wij gesproken hebben niet weten bij wie ze moeten aankloppen."

Jordaan schat in dat hij ongeveer 75 procent van de waarde van zijn bedrijf zou moeten investeren om alle schade te kunnen herstellen. "Dat kan gewoon niet", vertelt hij. Net als alle anderen in dit gebied werd hij overvallen door deze gigantische regenval en de enorme gevolgen ervan. "In 1981 hebben we ook een overstroming gehad. Die was niks vergeleken met dit, maar heeft ons toen wel aan het denken gezet. In de afgelopen 25 jaar hebben zoveel mogelijk de bochten uit de rivier langs ons land gehaald, maar dat heeft allemaal niet geholpen. Met onbeschrijfelijke kracht kwam het water hier voorbij en begon te kolken en meanderen. Daarmee zijn hele stukken van mijn vruchtbaarste land met druiven weggeslagen."

Een dag na de overstromingen heeft één van de boeren vanuit een ultralight-vliegtuigje de schade in het gebied opgenomen. Rispens was onder de indruk van de beelden. "Zo zie je pas echt wat hier is aangericht. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om goede foto's te hebben als je schadevergoeding wilt aanvragen. Het is nog maar afwachten of alle mensen geholpen gaan worden. Sommige boeren zijn niet aangesloten bij de lokale Irrigation Board. Bovendien is dit nog niet tot rampgebied verklaard."