Nederlandse Taalunie

Nederlandse Taalunie debatteert over Burger, Taal en Overheid

Moet de overheid ingrijpen als het Nederlands dreigt te verloederen? Hebben wij een wet nodig die vastlegt wat goed Nederlands is? Waarom spreken ambtenaren geheimtaal en wat kunnen wij ertegen doen?

Het zijn vragen die kunnen leiden tot verhit debat en toch gaat de Nederlandse Taalunie ze niet uit de weg. Op maandag 24 november komen beleidsmakers, ambtenaren, deskundigen en burgers bijeen voor het tweede Taaluniedebat. Het thema is: Burger, Taal en Overheid.

Aan het gesprek neemt Vlaams minister Bert Anciaux deel, die voorzitter is van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie. De Nederlandse ombudsman, Alex Brenninkmeijer, neemt deel aan het debat en de Belgische minister van staat Mark Eyskens houdt een lezing. Er komen ook leden van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie en van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Maar vooral de gewone burger en ambtenaar, over wie het programma gaat, is welkom en zal zijn zeg kunnen doen. Inschrijven is nog tot 12 november mogelijk via de website van de Taalunie: www.taalunieversum.org/debat.

Verrassende enquête

Tijdens het debat wordt Taalpeil 2008 gepresenteerd, de jaarlijkse krant van de Taalunie. Ook hierin komt het thema uitvoerig aan bod. De Taalunie liet een grote publieksenquête uitvoeren. Algemeen secretaris Linde van den Bosch zal de voor velen wellicht verrassende resultaten toelichten. In de krant, die gratis wordt verspreid in Nederland, Vlaanderen en Suriname, staan ook voorbeelden van ambtenarentaal met suggesties voor verbetering. Er wordt ook in uitgelegd wat officiële talen zijn en welke initiatieven de overheid neemt in verband met taal.

Taaluniedebat Burger, Taal en Overheid

maandag 24 november 2008 van 12.30 tot 17.30 uur, De Brakke Grond, Nes 45, NL-1012 KD Amsterdam

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.

---