D66

Sophie in 't Veld bij 'Strikt Vertrouwelijk' in Leiden

zondag 23 november 2008

Interview met D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld in het kader van het kunstenfestival S5 - Strikt vertrouwelijk

Sophie in 't Veld is in Brussel al jaren vurig pleitbezorgster voor de bescherming van privacy en mensenrechten. Op zondagmiddag 23 november zal Mieke Spaans (eindredactrice OBA Live, IKON) in een 'borrelgesprek' Sophie hierover vragen stellen.

Hoe wordt er omgesprongen met onze persoonsgegevens? Is het bijvoorbeeld veilig om toestemming te geven voor het elektronisch patiëntendossier?

In 't Veld: Er wordt vaak gezegd "ik heb toch niks te verbergen", en: "voor meer veiligheid moeten we maar wat vrijheid en privacy opofferen". En geen zinnig mens zal beweren dat politie, justitie en veiligheidsdiensten geen toegang moeten krijgen tot informatie waarmee ze boeven kunnen vangen.

Het gaat dan ook niet om privacy. Iedereen geeft zichzelf letterlijk bloot op het internet, dus "privacy" heeft allang niet meer dezelfde betekenis als vroeger. Waar het wèl om gaat is wie eigenaar is van die informatie, en vooral wat de overheid mag doen met die informatie.

Elke beperking van onze vrijheid en privacy moet gepaard gaan met een versterking van de rechtspositie van de burgers. Maar die is in de afgelopen jaren steeds verder uitgehold, terwijl de mogelijkheden om de privacy van de burgers te schenden explosief zijn gegroeid. De overheid kan zo langzamerhand het leven van de burger tot in het kleinste detail controleren. Maar de burger heeft nauwelijks nog controle op de overheid.

Wat? Kunsten Festival S5.

Waar? Scheltemacomplex, Marktsteeg 1, Leiden.

Wanneer? Zondag 23 november 2008, 16.30 uur.

Informatie?

http://www.scheltemacomplex.nl/Programma/Kunsten_Festival_S5_Strikt_ve rtrouwelijk

* Naar volgend agendaitem (Alexander Pechtold spreekt bij conferentie over internet - 28 november 2008)