Antwoorden op Kamervragen over stijgende vleesconsumptie en prijzen
21 november 2008 - kamerstuk
Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen waarin de minister meldt dat
zij Europese consumenten niet zal aanspreken op vermindering van
vleesconsumptie. Wel wil zij de Nederlandse consumenten informeren.
Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en
Milieubeheer (VROM) antwoorden op de vragen van het Kamerlid Thieme (PvdD) over de
stijgende vleesconsumptie en prijzen.
1
Kent u het bericht "consumptie en prijzen van vlees zullen stijgen"?
Ja.
2
Deelt u de mening van de directeur van DLV Diergroep dat de prijzen van kippen- en
varkensvlees in de komende 10 jaar met 20 tot 30% zullen stijgen, als gevolg van
toenemende export? Zo neen, hoe taxeert u dan de consumptieontwikkeling van dierlijke
producten voor de komende 10 jaar?
Ja, volgens de OECD-FAO (Organisation for Economic Co-operation and Development-
Food and Agricultural Organization) Agricultural Outlook 2008-2017 stijgen internationaal
de vleesprijzen de komende 10 jaar ongeveer 20%. Dat getal zal ook doorwerken op de
interne EU-markt.
3
Hoe beoordeelt u de uitspraak van de heer Bens dat inspanningen om de vleesconsumptie
te beperken geen effect zullen hebben op de Europese consumptie?
Gegeven de lage prijselasticiteit van de vraag zullen ze zeer beperkte effecten hebben.
4
Bent u voornemens een pleidooi in Europa te houden voor vermindering van de
vleesconsumptie, gelet op het feit dat het kabinet vlees het "meest milieubelastende
onderdeel van ons voedselpakket" heeft genoemd? Zo ja, op welke termijn en wijze?
Zo neen, waarom niet?
Ik ga de Europese consument niet aanspreken op vermindering van de vleesconsumptie.
Consumenten maken hun eigen keuzes. In de Nederlandse context wil ik consumenten
informeren over de gevolgen van voedselkeuzen en wil ik stimuleren dat de duurzame
keuze makkelijker wordt. In de nota Voedsel en consument die binnenkort verschijnt, zal
ik nader ingaan op mijn ambities op dit punt. Ik hoop dat Nederlandse initiatieven op dit
punt navolging vinden.
5
Welke invloed verwacht u van uw inspanningen om vleesexport naar China mogelijk te
maken in termen van prijsontwikkeling op de Nederlandse markt?
Een zeer beperkte invloed.
6
Hoe beoordeelt u die prijsontwikkeling in termen van wenselijkheid?
Die beoordeel ik als positief.
7
Bent u het eens met de uitspraak van ex-minister Veerman van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit die stelt "het systeem is vastgelopen. We importeren voer, exporteren
varkens en de rommel houden we hier"? Zo ja, om welke reden zou u dan de export van
Nederlands varkensvlees naar China willen bevorderen? Zo neen, waarom niet?
Ik ben het met mijn voorganger eens dat de Nederlandse veehouderij op een duurzame
manier moet plaatsvinden. In mijn toekomstvisie heb ik aangegeven, dat de veehouderij
een duurzaamheidsprong zal moeten maken waardoor zij over 15 jaar integraal duurzaam
is. Ook op mondiaal niveau is verduurzaming van de voorziening van voedsel een
belangrijk thema. Ik wil dit thema internationaal agenderen, want alleen met verduurzaming
op mondiaal niveau kunnen we zoden aan de dijk zetten.
De export van varkensvlees is vooral van belang voor vierkantsverwaarding van het
slachtdier.
Door culturele verschillen is er ook een verschil in waardering van het nut van delen van
het geslachte dier voor voedingsdoeleinden. Daardoor is een groter deel van het dier voor
dit doel bruikbaar dan alleen bij afzet in Europa mogelijk zou zijn en kan in China
waardevol en kostbaar voedsel ten goede komen.
8
Deelt u de mening dat een hogere prijs van dierlijke eiwitten de consumptie zal kunnen
afremmen? Zo ja, wat gaat u hiermee doen in uw beleid? Zo neen, bent u voornemens
andere middelen dan prijseffecten in te zetten om de consumptie van dierlijke eiwitten te
ontmoedigen?
Dat is maar in beperkte mate het geval zoals uit een rapport van MNP en CPB1 blijkt.
Overigens, niet het beleid maar marktprocessen dienen dit te bewerkstelligen.
9
Kunt u uiteenzetten waarom andere vormen van milieuonvriendelijk gedrag actiever
ontmoedigd worden door de overheid dan de consumptie van dierlijke eiwitten? Hoe
beoordeelt u dit verschil in termen van keuzevrijheid van de consument?
Het is niet duidelijk op welke andere vormen van milieuonvriendelijk gedrag wordt
gedoeld. Het consumeren van dierlijke eiwitten is niet a priori milieuonvriendelijk gedrag.
Dit is onder meer afhankelijk van de aard en hoeveelheid van de producten die worden
geconsumeerd. Ik ga de consument geen voedingspatroon voorschrijven. De consument
maakt hierin zijn eigen keuze. Wel wil ik de consument helpen om duurzaam te
consumeren. Ik wil stimuleren dat de consument voldoende informatie krijgt om een
keuze te kunnen maken en dat er vervolgens ook voldoende aanbod is. In 2009 start het
Voedingscentrum een publiekscampagne over duurzaamheid en voedsel.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
1 Milieu en Natuur Planbureau en Centraal Planbureau. Analyse van het burgerinitiatief 'Boeren met toekomst'.
MNP-publicatienr. 500139001, september 2007
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit