Kunst als roet uit de tunnel


Londen en Breda brengen kunstenaars bijeen

BREDA, 20081114 -- Soot from the Funnel is de eerste tentoonstelling waarvoor kunstinstelling Lokaal 01 expliciet samenwerkte met een Londense instelling. Een deel van de kunstenaars in deze tentoonstelling exposeerden eerder bij Lokaal 01, de anderen werden voorgesteld door Richard Ducker van Fieldgate Gallery.

Ducker is beeldend kunstenaar maar sinds 2006 tevens directeur van Fieldgate Gallery. Die galerie zat tot voor kort in een gigantische tijdelijke ruimte waar Ducker maar liefst acht tentoonstellingen samenstelde.

Aan Soot from the funnel ("roet uit de tunnel") nemen een tiental kunstenaars deel waarvan ongeveer de helft door Ducker werd voorgesteld.
Uit Duitsland komt werk van Felix Schramm, die doorgaans materiaal gebruikt dat al een andere functie heeft gehad. Voor Soot from the Funnel maakt hij een serie vrij expressieve beelden met figuratieve elementen die doen denken aan onbenoembare emoties en gezichten uit vage herinneringen.
Al een zevental jaar werken Paul Horn en Harald Hund samen, voornamelijk aan videowerken. Bij Lokaal 01 tonen zij hun Dropping Furniture, een ruimtelijke vertraagde videoprojectie.
Kate Terry heeft een voorliefde voor het minimalisme. Zij werkte een week lang als een monnik in de ruimte van Lokaal 01, aan een webachtige sculptuur die zij alleen uit naaigaren opbouwde. Hoewel het werk enkel uit 'lijnen' bestaat, is het een spectaculaire ruimtelijke ingreep die uw perceptie van object en ruimte aantast.
De enige Nederlander in deze tentoonstelling, Simon Kentgens, zal een vergankelijk werk maken, vermoedelijk met planten of bloemen.
Margaret O'Brien toont een werk over onze psychologische en emotionele ruimte. Zij wijst op het conflict tussen het claustrofobische van een plek en de dreigende invasie in deze plek. Haar werk gaat over het moment vlak voor het moment (The moment before the moment) waarin dingen ophouden of aanvangen of binnenvallen. Zowel het aanwezige licht als het geluid in dit werk bouwen een spanning op naar dit moment dat nooit zal komen. Een zintuiglijke desoriëntatie en psychologisch ongemak zorgen ervoor dat je niet erg lang in dit werk wilt verblijven.
Ook Kate MccGwire installeert een indrukwekkend beeld: een waterval van duivenveren die uit de muur lijken te stromen. Dit beeld brengt lelijkheid en schoonheid dicht bijeen, wansmaak nadert extase en rede bijgeloof. Omheen een dagdagelijks materiaal als de duivenveer wordt een aantrekkelijke omgeving getoverd die tegelijk afschrikwekkend is. De veren werden haar overigens toegestuurd door duivenliefhebbers uit heel Groot-Brittannië.
Voor de muurgrote projectie Oddyssey haalde Sheena Macrae de mythische film Space Oddyssey van Stanley Kubrick in een twintigtal stroken uit elkaar zodat hij -voor de vluchtige mens- in 7 minuten als geheel bekeken kan worden. Deze uiteengerafelde stroken resulteren in een hypnotische visuele beleving.
Erwan Mahéo maakt een installatie in de gang op de eerste verdieping van de tentoonstellingsruimte. Centraal hierin stelt hij een film die door zijn vader werd gemaakt in de vroege jaren zeventig, tijdens een trip op de Middellandse zee, tussen de straat van Gibraltar en de Dardanellen. Mahéo's vader bracht als zeeman het merendeel van zijn leven op de wereldse wateren door. Langzaam maar zeker ontstond daardoor in het hoofd van de kleine Erwan een wereld waarin de verhalen van zijn vader vervloeide met de boeken die hij las - van Roussel over Conrad en Claudel. Hij projecteerde zijn vader in die fictieve werelden, als een stille getuige.
Christophe Terlinden maakte heel wat foto's en videobeelden aan boord van de ferry waarmee hij de oversteek naar Londen maakte en gaat daarmee aan de slag voor zijn presentatie bij Lokaal 01. Hij vervaardigt onder meer een bus uit koloniaal hout.
Paul Carter zet een doodgewone lift neer, die constant open en dicht gaat. Door de nieuwe plaats die dit voorwerp krijgt, word je je bewust van de gewoontes en verwachtingen in je dagelijkse routine.

In de Apart-ruimte, onze ruimte voor studenten van de Avans-kunstacademie, zal Astrid van Nimwegen een video projecteren die op kernachtige wijze de meerlagigheid van de werkelijkheid probeert te raken.

Tijdens de openingsavond zal staplerfahrer een spannend muzikaal live-optreden houden waarin hij de microgeluiden van elektromagnetische velden hoorbaar zal maken.

SOOT FROM THE FUNNEL
it can settle everywhere and we take it back to where we came from...

Opening: 21 November 2008 om 20 uur
Open: 22/11 - 21/12, do - zo/Thur-Su, 13.00 -17.00
www.lokaal01.nl/actueel

Websites kunstenaars:
www.kateterry.co.uk
www.simonkentgens.com
www.margaretobrien.co.uk
www.sheenamacrae.com
www.rio.jb-ba.com (Erwan Mahéo)
www.katemccgwire.com
www.0123456789.be (Christophe Terlinden)

www.fieldgategallery.com





Ingezonden persbericht