NIOD


21.11.2008

NIOD Jaarboek verschenen en lancering van een nieuwe wetenschappelijke reeks

Op 21 november is het boek Small nations. Crisis and Confrontation in the 20th Century, samengesteld door Madelon de Keizer en Ismee Tames, gepresenteerd. Deze publicatie is de afsluiting van de reeks NIOD Jaarboeken die vanaf 1989 zijn verschenen. Tevens zijn, verzorgd door Uitgeverij Aksant, de eerste twee boeken uit de nieuwe Engelstalige NIOD-serie getiteld Studies of the Netherlands Institute for War Documentation gepresenteerd: Ralf Futselaar: Lard, Lice and Longevity. The standard of living in occupied Denmark and the Netherlands. en Martijn Eickhoff, In the name of science? P.J.W. Debye and his career in Nazi Germany. Robbert Dijkgraaff, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de eerste exemplaren van de drie verschillende boeken in ontvangst genomen.

Small Nations. Crisis and confrontation in the 20th century onder redactie van Madelon de Keizer en Ismee Tammes is het negentiende en laatste Jaarboek van het NIOD en is verschenen bij De Walburg Pers. Kleine naties in crisis en conflict hebben speciale problemen die hen onderscheiden van hun grotere buren. Een van de meest prangende vragen die in crisistijden opkomt, is die naar de essentie van hun eigenheid. Want wat maakt hun identiteit uit en waaraan ontlenen zij hun bestaansrecht? Dit NIOD-jaarboek brengt internationale auteurs uit uiteenlopende disciplines bijeen om hun visie te geven op de speciale problematiek van kleine naties uit de hele wereld gedurende crisisperioden in de 20ste eeuw. Volledig Engelstalige uitgave met bijdragen van Raymond Detrez, Gerd Hankel, Efraim Karsh, Dirk Kruijt, Carlos Reijnen, Sophie De Schaepdrijver, Geert Somsen en Neville Wylie.

Lard, lice and longevity van Ralf Futselaar is een vergelijkende studie naar de manier waarop de Duitse bezetting inwerkte op de ontwikkeling van de levensstandaard in zowel Nederland als Denemarken, in het bijzonder wat betreft de voedselsituatie en de consequenties voor de volksgezondheid en mortaliteit. Het economisch beleid van beide landen was grotendeels gelijk. Ook was de materiële levensstandaard van de niet-vervolgde bevolking vergelijkbaar. Toch deed zich in biologisch opzicht een merkwaardig verschil voor: terwijl in Nederland de kindersterfte steeg, als gevolg van infectieziekten, daalde de mortaliteit in dezelfde leeftijdsgroepen in Denemarken. Boosdoener was waarschijnlijk het Nederlandse dieet.

In the name of science? beschijft Martijn Eickhoff de succesvolle carrière van de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar P.J.W. Debye (1884-1966) in nazi-Duitsland. Aan de hand van o.a. Debyes Berlijnse werkarchief, netwerkanalyse en hedendaagse morele beschouwingen wordt een beeld geschetst van een man die leefde voor de wetenschap, maar tevens nauwe contacten onderhield met invloedrijke bestuurders, industrieëlen en politici. Het boek laat een nieuw licht schijnen op de rol en positie van Debye in het Derde Rijk.

Informatie:

Madelon de Keizer en Ismee Tames (ed.)

Small Nations. Crisis and confrontation in the 20th century

ISBN 978.90.5730.5993, 208 pagina's, geïllustreerd, ¤ 24,95

Bestellen:

Small Nations
Small Nations


Ralf Futselaar

Lard, lice and longevity. The standard of living in occupied Denmark and the Netherlands, 1940-1945

ISBN 978-90-5260-253-0, 251 pagina's, geïllustreerd, ¤ 29,90

Martijn Eickhoff (translated by Peter Mason)

In the name of science? P.J. W. Debye and his career in Nazi Germany

ISBN 978-90-5260-327-8, 184 pagina's, geïllustreerd, ¤ 24, 90

Zie ook:

Staat van veiligheid
Staat van veiligheid
Jaarboek van het NIOD 2007


Religie / druk 1
Religie / druk 1
Jaarboek van het NIOD 2006


Politiek geweld / druk 1
Politiek geweld / druk 1
Jaarboek van het NIOD 2005