Hartveilig wonen probeert ook in Bronckhorst reanimatienetwerk op te zetten
Oproep aan inwoners om zich aan te melden om (buren)hulp te verlenen bij hartklachten
Jaarlijks worden in Nederland 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: thuis, als iemand aan het sporten is of tijdens het werk. Bij hartfalen is snelle en doeltreffende hulp binnen de eerste zes minuten van levensbelang.
Het hulpsysteem Hartveilig wonen
Hartveilig wonen is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers in hun omgeving snel ter plaatse kunnen zijn om iemand met een hartstilstand te reanimeren. Bij hartproblemen is deze snelle eerste hulp, totdat de ambulance arriveert, onmisbaar en vaak levensreddend! Als de vrijwilligers gebruik kunnen maken van Automatische Externe Defibrillators (AED's) is de overlevingskans nog groter. Het apparaat geeft de patiënt een stroomstoot, waardoor het hart weer een normaal ritme kan krijgen. Voor de bediening van het apparaat en om te weten wat het apparaat kan en doet is het nodig een korte cursus te volgen.
Hoe werkt Hartveilig wonen
Bij verdenking van een hartstilstand alarmeert de meldkamer van 112 de tien dichtstbijzijnde opgeleide en geregistreerde vrijwilligers. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer of de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Hierdoor is altijd snel iemand ter plaatse om te reanimeren en kan een ander zorgen dat de AED zo snel mogelijk op de juiste plaats is.
Gezamenlijk initiatief
Hartveilig wonen is een gezamenlijk initiatief van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, Ambulancezorg Noord en Oost Gelderland, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en RAV Noord en Oost Gelderland. Organisaties die staan voor deskundige dienstverlening. In nauwe samenwerking met de gemeente Bronckhorst, EHBO, het Rode Kruis en de stichting Reanimatie Zelhem hebben zij nu in Bronckhorst een begin gemaakt met het opzetten van een Hartveilig wonen reanimatienetwerk van vrijwilligers.
Vrijwilligers gezocht
Voor dit reanimatienetwerk zijn meerdere vrijwilligers nodig! De organisatoren roepen Bronckhorster inwoners die eerste hulp willen verlenen aan bewoners van hun directe woonomgeving door te reanimeren of een AED te bedienen op om zich aan te melden! Wat is nodig om deze hulp te kunnen verlenen? . De vrijwilliger beschikt over een mobiele telefoon, waarmee hij/zij sms-berichten kan ontvangen. Vrijwilligers worden via sms-berichten ingeschakeld. . De vrijwilliger kent de straten in zijn/haar directe woon- en/of werkomgeving. . De vrijwilliger is gezond en kan zich kortdurend flink inspannen. . De vrijwilliger is bereid om een training van vier uur te volgen (de training 'Basale reanimatie en AED-bediening'). Als hij/zij al in het bezit is van een geldig diploma 'Basale reanimatie en AED-bediening' van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR), dan hoeft deze persoon de training niet te volgen. Hij/zij kan zo in het systeem opgenomen worden. De trainingen starten vanaf begin 2009. Na de training kan de vrijwilliger eerste hulp verlenen door te reanimeren en een AED bedienen >> IN KADER
Ook AED's in organisaties gezocht om mee te draaien in het project Naast vrijwilligers zijn de organisatoren ook op zoek naar AED's die in Bronckhorster organisaties/instellingen aanwezig zijn en in het project mogen meedraaien. Op scholen, bedrijven, kerken, sportcomplexen zijn AED's aanwezig. Wie van hen in het bezit is van een AED en bereid is om hun AED ten behoeve van Hartveilig wonen te laten registeren en zo een bijdrage te leveren aan het project, verzoeken de organisatoren zich ook aan te melden!
Start en aanmelden
Het is de bedoeling om vanaf 1 februari 2009 te starten met Hartveilig wonen in Bronckhorst. Op 19 januari 2009 om 19.30 uur is in zaal Langeler in Hengelo een voorlichtingsavond over het project. Wie geïnteresseerd is om mee te doen aan Hartveilig wonen is van harte welkom om tijdens deze avond aanwezig te zijn.
Wie:
. zich wil opgeven als vrijwilliger
. de AED van hun organisatie/instelling wil aanmelden . zich eerst wil aanmelden voor het bijwonen van de voorlichtingsavond over Hartveilig wonen verzoeken de organisatoren voor 1 januari 2009 contact op te nemen met projectmanager Tine Oldekamp van Hartveilig wonen, tel. (0525) 68 66 53 (algemeen informatienummer) of e-mail: projectgroepaed@live.nl. De website www.ravnog.nl raadplegen kan ook.
Hengelo (Gld), 21 november 2008
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
Banninkstraat 24a
7255 KE Hengelo (Gld)
Postbus 200
7255 ZJ Hengelo (Gld) T (0575) 75 04 70
F (0575) 75 05 98
W
---- --