Vlaamse Overheid

de Hoge Kempen

Toekomstvisie voor hogekwaliteitsnatuur in de Hoge Kempen

Vlaamse overheid

vrijdag 21 november 2008

De Hoge Kempen is door zijn grote natuurwaarden van groot belang voor de Vlaamse en Europese natuur. Het natuurgebied is daarom terecht als eerste Nationaal Park in Vlaanderen aangewezen. Om die natuur te beschermen en te versterken, werd door het Agentschap voor Natuur en Bos, samen met een stuurgroep van plaatselijke belanghebbenden, een langetermijnvisie op natuur uitgewerkt, gekoppeld aan concrete acties. Die doelstellingen en acties werden vastgelegd in een natuurrichtplan dat, na het openbaar onderzoek, op 12 november definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu, Hilde Crevits.

Een natuurrichtplan omschrijft gedetailleerd welke natuur, welke planten en dieren er in bepaalde groene gebieden, het Vlaams Ecologisch Netwerk en de Europese Vogel- en Habitatrichtlijngebieden worden beoogd. Het beschrijft ook wat eigenaars en gebruikers kunnen of moeten doen of laten om die natuurdoelen te bereiken. Voor het Nationaal Park Hoge Kempen en de omliggende natuurgebieden wordt de lat hoog gelegd: we gaan er voor driesterrennatuur.

De centrale open heidevlakte van Maasmechelen tot Lanaken wordt vergroot en de kwaliteit ervan wordt verbeterd. De structuurrijkdom van de bossen rond die open vlakte wordt verbeterd door de realisatie van golvende bosranden, brede overgangen en open plekken. De topsoort die wordt nagestreefd, is de grauwe kiekendief, een roofvogel met een territorium van 1000 ha. Andere doelsoorten zijn onder andere klapekster, nachtzwaluw, gladde slang, zadelsprinkhaan, heivlinder en jeneverbes. Boseigenaars krijgen subsidies om hun bossen om te vormen tot structuurrijke, gemengde inheemse bossen en om voor bepaalde diersoorten meer open plekken te maken. Cultuurgraslanden en akkers in natuur- of bosgebied worden omgevormd tot een complex van soortenrijke graslanden met houtkanten, gecombineerd met akkertjes met onbespoten en niet-bemeste akkerranden. Het is een landbouwgebruik dat totaal verloren is gegaan, waardoor de typische soorten heel zeldzaam zijn geworden of zelfs zijn uitgestorven. Landbouwers kunnen op vrijwillige basis door beheerovereenkomsten te sluiten subsidies ontvangen voor een meer botanisch beheer van hun akkers en graslanden. Sterk bedreigde akkerkruiden, geelgors, kwartel, kleine en veldparelmoervlinder, veldkrekel, patrijs en grauwe klauwier zullen daar beter van worden. De groeves die in exploitatie zijn, worden tijdens de ontginning systematisch afgewerkt om na de stopzetting van de ontginning meer natuur te creëren: diepe plassen worden omgeven door brede ondiepe zones, natte en droge heide, schrale graslanden, vennetjes, landduinen, plaatselijke struwelen en ijle loofhoutbosjes. Rugstreeppad, blauwvleugelsprinkhaan, kommavlinder, boomleeuwerik en andere soorten zouden er wel bij moeten varen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het beheer van waterlopen, het Kolenspoor, de Zuid-Willemsvaart en andere weginfrastructuur. Dat zijn immers lijnvormige structuren waarlangs soorten kunnen migreren. Met de goedkeuring van het natuurrichtplan wordt ook in de financiële middelen voorzien om de beoogde natuurwaarden effectief te bereiken.

Het natuurrichtplan Hoge Kempen is tot stand gekomen dankzij een doorgedreven overleg met alle partners op het terrein onder impuls van gedeputeerde Frank Smeets, die de stuurgroep leidde.

Vragen kunnen rechtstreeks gesteld worden aan de coördinator van het natuurrichtplan van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het natuurrichtplan voor de Hoge Kempen kunt u downloaden op www.mina.be/natuurrichtplan.html.
Voor meer informatie over het natuurrichtplan voor de Hoge Kempen kunt u contact opnemen met Lily Gora, tel. 011 74 24 64, e-mail: lily.gora@lne.vlaanderen.be.
Voor algemene informatie over natuurrichtplannen kunt u contact opnemen met Kurt Sannen. U vindt zijn gegevens hieronder.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Kurt Sannen
Tel: 02 553 78 85
Email: kurt.sannen@lne.vlaanderen.be

Bijlagen:


* Foto Mechelse Heide(WORD DOCUMENT, 2915 KB)
* Foto Stuurgroep Hoge Kempen(WORD DOCUMENT, 1880 KB)