Ministerraad


Kabinet akkoord met invoering lex silencio bij 24 vergunningen

Persbericht | 21-11-2008

Bedrijven en burgers krijgen vaker automatisch een vergunning als de overheid niet op tijd een beslissing neemt over een aanvraag. Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met de invoering van dit principe van lex silencio in 24 vergunningstelsels. Het besluit draagt bij aan het doel van het kabinet om de regeldruk voor burgers en bedrijven verder te verminderen en dienstverlening te verbeteren.

Lex silencio zorgt ervoor dat als binnen de daarvoor gestelde termijn geen besluit wordt genomen over een vergunning, deze wordt geacht te zijn afgegeven. In het afgelopen jaar zijn alle vergunningstelsels van het Rijk door een onafhankelijk onderzoeksbureau doorgelicht op de mogelijkheid om lex silencio in te voeren. Uiteindelijk zijn daar 24 vergunningstelsels uitgekomen. Het gaat daarbij onder meer om:
* ontheffing opleidingseis particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus;

* ontheffing verbrandingsverbod afvalstoffen;
* vergunning tot het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur van woonruimte (onder meer van toepassing als een pand op de nominatie staat om gesloopt of gerenoveerd te worden);
* ontheffing elektronische aangifte ondernemers.

Daarnaast is nog een keer gekeken of de vergunningen die in aanmerking komen voor de lex silencio ook niet op een andere manier vereenvoudigd kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

* jachtakte: verlengen geldigheidsduur van 1 naar 5 jaar;
* toelating ligplaatsonderwijs: omzetten in algemene regels met een meldingsplicht;

* vergunning incidentele kansspelen goede doelen: deels omzetten in algemene regels met meldingsplicht. Dit geldt bij een prijzengeld tot 1500 euro.

Deze vergunningen komen boven op de 21 stelsels waar lex silencio al bestaat, of waarvoor eerder is besloten tot invoering van de lex silencio.