Gemeente Hulst


Persbericht - 21.11.2008

Interactief werken in Hulst

Naar aanleiding van het rapport De Kern centraal dat de Rekenkamercommissie in mei 2007 uitbracht, heeft de gemeente zich niet alleen gebogen over het betrekken van wijk- en dorpsraden, maar ook van burgers, organisaties, bedrijven etc. bij de vorming en uitwerking van het gemeentelijke beleid. In de kadernota Wijken Waarderen verwoordt het college van burgemeester en wethouders haar visie op interactief werken en wijkgericht werken en geeft zij de toekomstverwachtingen aan.

In de nota wordt onderscheid gemaakt tussen inspraak, interactieve beleidsontwikkeling (als ondereel van interactief werken) en inspraak confrom de Inspraakverordening. De bedoeling is dat de gemeenteraad aan hand van de kadernota Wijken Waarderen keuzes maakt. Het gaat om een zestal uitgangspunten.
Zo wil en kan de gemeente niet alle problemen oplossen. Burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben en krijgen in deze ook een eigen verantwoordelijkheid onder inachtneming van het politiek primaat van de gemeenteraad. Het 2e uitgangspunt is dat het proces van interactieve beleidsontwikkeling een belangrijk instrument is om burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven te betrekken bij gemeentelijk beleid.
Wat betreft de contacten tussen de gemeente en de wijk- en dorpsraden zijn er 3 uitgangspunten opgesteld. Doelstelling is dat deze plaatsvinden op basis van draagvlak en vertrouwen, dat zij hun grondslag vinden in een heldere en werkbare regeling en dat er jaarlijks wordt geëvalueerd.
Tenslotte wordt - als verlengstuk van de keuze van de gemeenteraad om de droomtrajecten (die leiden tot wijk- en dorpsplannen) voort te zetten, aandacht besteed aan een externe begeleiding van de droomtrajecten. Daarbij behoeft ook de daadwerkelijke uitvoering van de wijk- en dorpsplannen zelf aandacht te krijgen.

Naast het maken van de keuzes over deze uitgangspunten zal de handleiding interactief werken moeten worden vastgesteld. Deze handleiding is in concept gereed.
Vervolgens moet de Inspraakverordening worden vernieuwd, waarbij met name ook aandacht wordt besteed aan de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en waarbij het hoofdstuk met betrekking tot de wijk- en dorpsraden wordt verwijderd. Tenslotte zal een separatie Regeling Wijk- en dorpsraden worden opgesteld. De vaststelling van de nieuwe Inspraakverordening alsmede de Regeling Wijk- en dorpsraden is voorzien begin 2009.

De raadscommissie Samenleving buigt zich op woensdag 3 december 2008 over de nota Wijken Waarderen, alsmede over de handleiding interactief werken.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl