Wageningen Universiteit en Researchcentrum
21 nov 2008
Nummer: N
De allergische reactie die appels teweeg kunnen brengen, ontstaat door
andere eiwitten dan de medici tot dusverre aannamen. Dat blijkt uit
onderzoek van een team van plantenwetenschappers van Wageningen
Universiteit, waarover ze vorige week publiceerden in Plant Biology.
De appel heeft vier groepen allergene eiwitten die wetenschappers
aanduiden met Mal d 1, 2, 3 en 4. Voor Mal d 1 heeft de appel minstens
twintig genen, die samen in principe veertig verschillende eiwitten
kunnen aanmaken, zegt onderzoeker dr. Eric van de Weg van Plant
Research International.
De aandacht van de medici richt zich op de veelvoorkomende
eiwitvarianten Mal d 1.01 en Mal d 1.02. âMaar uit ons onderzoek
blijkt dat dat waarschijnlijk niet de belangrijkste varianten zijn
voor een allergische reactieâ, zegt Van de Weg. Toen de onderzoekers
de genetische achtergrond van de hoogallergene Golden Delicious en de
laagallergene appelsoorten Santana en Priscilla onderzochten, zagen ze
vooral een correlatie met de varianten Mal d 1.04 en 1.06A.
âNu we de genetische achtergronden van de allergenen in appel beter
gaan begrijpen, kunnen we daar rekening mee houden bij de veredeling
van een appelras zonder allergenenâ, zegt de onderzoeker. âMaar ons
onderzoek kan ook de medische sector helpen om een betere diagnostiek
en therapie voor allergiepatiënten te ontwikkelen. Nu baseren medici
hun allergiemetingen vooral op een eiwitvariant die nauwelijks
onderscheidend is voor laag- en hoogallergene appels.â / Albert
Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.