TenneT


Tweejarig bestaan trilaterale marktkoppeling: 70% van de tijd gelijke prijzen in Nederland, België en Frankrijk

21-11-2008 De trilaterale marktkoppeling viert vandaag haar tweede verjaardag. Dit innovatieve marktmechanisme, dat op 21 november 2006 is gelanceerd, koppelt de energiebeurzen APX, Belpex en Powernext en de landelijke netbeheerders Elia (België), RTE (Frankrijk) en TenneT (Nederland), door middel van een Trilateral Market Coupling (TLC). Dit mechanisme wordt sindsdien met succes geëxploiteerd door de energiebeurzen op basis van een gezamenlijk algoritme.

Efficiënte handel
Dankzij het systeem kunnen de spotprijzen voor elektriciteit op een gecoördineerde en efficiënte wijze tot stand komen op alledrie de markten en wordt de grensoverschrijdende spothandel in elektriciteit tussen de drie betrokken landen geoptimaliseerd. Het koppelingsmechanisme verhoogt de veerkracht van elke afzonderlijke markt, waardoor lokale prijsschommelingen op de korte termijn kunnen worden opgevangen en teruggedrongen. De spotprijzen zijn tijdens de bedrijfsperiode steeds meer naar elkaar toegegroeid (geconvergeerd). De gemiddelde convergentie over de gehele bedrijfsperiode van twee jaar bedraagt 65%, en is toegenomen van 60% in het eerste tot 70% in het tweede bedrijfsjaar.

Nauwe samenwerking
Ook op operationeel gebied functioneert het TLC-systeem uitstekend. In het afgelopen jaar is geen geval van operationele ontkoppeling geweest. De publicatie van de marktresultaten voor alle drie de beurzen vond gemiddeld een kwartier na de gemeenschappelijke sluitingstijd van 11.00 uur plaats. Dit is duidelijk het resultaat van de uitstekende bedrijfsvoering en de nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen.

Marktkoppeling met Duitsland en Luxemburg
Het bewezen succes van het TLC-systeem is slechts een eerste stap op weg naar verdere marktkoppeling. Dankzij een uitbreiding van de samenwerking zullen ook de prijzen op de Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse spotmarkten binnenkort op efficiënte wijze aan elkaar worden gekoppeld via de zogeheten CWE-marktkoppeling (CWE = Centraal West-Europa).