Persbericht
11-11-2008
Unieke combinatietentoonstelling Exposorium VU
Beelden tussen hemel en aarde
Beelden en werken op papier van Cornelius Rogge
20 november 2008 tot 15 januari 2009
Universiteits Bibliotheek VU, Bijzondere Collecties
Zingen tot Gods lof
Religieuze muziek in handschrift en druk
3 november 2008 tot 15 januari 2009
Beelden tussen hemel en aarde
De werken van Cornelius Rogge (1932) zijn eigenzinnige metamorfosen in de tijd. Belangrijk kenmerk is een voortdurende verandering in vorm, structuur, techniek en materiaalgebruik. Hij maakt verbindingen van oervormen, met religieus getinte objecten die associaties oproepen met oude religieuze rituelen: beelden tussen hemel en aarde. Er zijn drie fasen in zijn bouwsels.
"In het begin hebben ze een vast karakter, zonder eigen landschap, daarna, op dit landschap geplaatst, krijgen ze een meer rituele betekenis. De landschappen gaan op weg met een onbekend doel. De wielen onder de landschappen zijn heel verschillend van karakter, soms verraadt zich nog de invloed van het landschap van waaruit ze zijn ontstaan." Ook worden de pre-bouwsels getoond, samengesteld uit papiersnippers van verscheurde tekeningen, in plastic dozen.
Religieuze muziek in handschrift en druk
Ook de lofzangen van de Wilhelmieten uit 's-Hertogenbosch zweven tussen hemel en aarde. Hun antifonarium (getijdenboek) uit 1531 kent een vergelijkbare herhaling van motieven, maar dan in het kerkelijk jaar. Thematiek, sfeer en het cyclicische karakter van het antiforium sluiten mooi aan bij het werk van Rogge. De serie beelden Mythologische landschappen refereren aan vervlogen tijden, net zoals het antifonarium verwijst naar vervlogen rituelen in een klooster.
De tentoonstelling Zingen tot Gods lof toont hoe vanaf de late Middeleeuwen tot in de twintigste eeuw de zang in eredienst en privédevotie zijn weerslag vond in handschriften, gedrukte werken en prenten. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door een indrukwekkende reeks psalm- en gezangenboeken in het Frans, Duits en Nederlands. Dit is een uiting van een reformatorische traditie die in het tweede kwart van de zestiende eeuw begint en tot op heden doorloopt. Pronkstuk van de tentoonstelling zijn twee koorboeken van het Wilhelmietenklooster in 's-Hertogenbosch uit 1516 en 1531. Deze beide forse antifonaria bevatten de beurtzangen die gedurende het gehele kerkelijk jaar de psalmen in het koorgebed van de Wilhelmieten omlijstten. De antifonaria vormen een zeldzaam voorbeeld van dit boektype uit de Noordelijke Nederlanden.
De opening van beide tentoonstellingen vindt plaats op donderdag 20 november om 16.30 uur in het Exposorium.
* Inleiding Hendriekje Bosma, curator Exposorium
over het werk van Cornelius Rogge
* Inleiding August den Hollander, conservator Bijzondere Collecties
UBVU over de tentoonstelling Zingen tot Gods lof
* Borrel
Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam