SP Brussel: Fraudebestrijder zelf kritisch gevolgd
De christendemocraat Ingeborg Gräßle krijgt de voorzichtige steun van Erik Meijer (SP) voor haar rapport, vandaag in het Europees Parlement, om het werk van het Europees bureau voor fraudebestrijding beter te regelen. Dit bureau heet in het Frans Office de Lutte Anti Fraude. Het wordt kortweg OLAF genoemd. 'Mijn fractie steunt deze eerste verbeteringsstappen, maar we hebben niet de illusie dat de problemen bij OLAF daarmee zijn opgelost', aldus Meijer.
De EU staat er slecht voor in de publieke opinie. 'Veel kiezers zien dit onoverzichtelijke Europa als een fraudeparadijs'. Al jaren waart de klacht rond dat het controlecomité dat op OLAF moet letten, niet veel meer is dan een Raad van Elf: het ontbreekt de leden aan de expertise en de juridische basis om effectief toezicht te kunnen uitoefenen.
Onafhankelijk
Zeker een fraudebestrijder zélf moet natuurlijk van onbesproken gedrag zijn. 'Om zijn werk te kunnen doen moet OLAF volstrekt onafhankelijk zijn van de Europese Commissie en van de Europese Raad' vindt Meijer. Maar OLAF moet natuurlijk wel controleerbaar zijn en vatbaar voor verbetering, daarover gaat het rapport Gräßle. De Europese Raad ontbrak vanochtend bij de bespreking.
Fraudegevoelig
'De geldstromen van de Europese Unie zijn fraudegevoelig. Doordat een groot deel van de uitgaven bestaat uit landbouwgeld en regionale fondsen is de EU een doorgeefluik. De verantwoordelijkheid wordt daardoor gedeeld met anderen, en die beschouwen het toegezegde geld als hun eigen geld', aldus Meijer. 'Eerst geld inzamelen en dat vervolgens uitdelen aan groepen belanghebbenden of aan projecten in gemeenten of provincies bemoeilijkt de controle. Zolang de uitgaven fraudegevoelig blijven is een omvangrijke controle en fraudebestrijding nodig.'
Armere regio's
'Mogelijk kunnen we de kans op fraude sterk verminderen door de geldstromen toe te spitsen op budgetsteun of vereveningsbijdragen voor de armere regio's, met als enig criterium dat inwoners zo veel mogelijk in hun thuisland kunnen blijven wonen. Door het wegnemen van inkomensverschillen, het scheppen van banen en het tot stand brengen van goede voorzieningen maken we veel arbeidsmigratie overbodig. Dat vermindert ook de daaruit voortvloeiende problemen', zei Meijer, hiermee ook verwijzend naar het debat vanochtend over de Blue Card: het EU-plan voor het selecteren van alleen hoogopgeleide migranten uit derde landen.
Voorkeurskandidaat
Terugkerend naar het debat over OLAF: 'Alleen veel geld en personeel zijn daarvoor niet genoeg. Bij de benoeming van de huidige directeur werd afgeweken van de aanbeveling van een onafhankelijk selectiepanel dat adviseerde over de zeven meest geschikte kandidaten. De Europese Commissie zag de huidige directeur al bij voorbaat als haar voorkeurskandidaat. Over hem word ook gezegd dat hij te grote invloed wil uitoefenen op de selectie van zijn medewerkers, zodat die te afhankelijk worden van hem. Dit alles draagt niet bij tot het vertrouwen in de ernst van de fraudebestrijding,' zei de SP'er.
Klokkenluiders
Meijer vervolgt: 'Bovendien blijkt dat klokkenluiders hun aanwijzingen voor fraude niet veilig aan OLAF kunnen overdragen. Als hun rol uitlekt kunnen zij als straf voor schending van de geheimhouding worden ontslagen. Daarnaast wordt te vaak gewacht tot de pers een schandaal in de openbaarheid brengt en strafbare feiten mogelijk verjaard zijn. Ook hoor en wederhoor zijn niet goed geregeld. Te veel onderzoeken worden vertraagd of gestopt voordat een bevredigend resultaat is bereikt.'
Eerste kleine stappen
'Het rapport Gräßle zet de eerste kleine stappen in de goede richting. Het kan leiden tot wat meer autonomie voor OLAF, tot minder beheersing van de werkwijze door de Europese Commissie en tot betere garanties voor informanten. Het Comité van Toezicht zal verder moeten worden versterkt en de medebeslissing over de wijziging van deze Verordening 1073 mag niet worden vertraagd of gestopt.' Tot zover Erik Meijer, vanochtend tijdens de voltallige vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. ---------
voor persvragen:
Rein van Gisteren
SP-team, Europees Parlement
adres: ASP7F269, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel
gsm: 0032 495 256 808, telefoon 0032 228 47492
nieuwsbrief SP-in-EUROPA: