Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Conclusies rapport Nijpels wetenschappelijk weerlegd en afgewezen.
ZLTO en Stichting de Levende Delta maken alternatief voor ontpoldering bekend
Den Haag, 20 november 2008. Op donderdag 20 november 2008 hebben de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en de Stichting de Levende Delta aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie LNV het alternatief voor ontpoldering van de Westerschelde aangeboden. Dit hebben ze gedaan tijdens een gezamenlijke persconferentie in Nieuwspoort.
Commissie Nijpels heeft alternatief voor ontpoldering ten onrechte verworpen
De ZLTO en de Stichting de Levende Delta waren buitengewoon teleurgesteld in de uitkomsten van de commissie Nijpels die ontpoldering van de Hedwigepolder voorstelt. Samen met de Stichting de Levende Delta heeft de ZLTO het rapport beoordeeld en advies ingewonnen bij het kennisinstituut Deltares (Deltares is gevormd door WL/Delft Hydraulics, GeoDelft, TNO business unit bodem en grondwater en Rijkswaterstaat ).
Gedwongen ontpoldering is vermijdbaar
Op basis van de inzichten van Deltares blijkt dat de Commissie Nijpels het alternatief van de verlaging van het Land van Saeftinghe ten onrechte terzijde heeft geschoven en dat dit een volwaardig alternatief is ten opzichte van de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder.
Het land van Saeftinghe is nu op de duinen na het hoogste gebied van de provincie Zeeland. De cyclische schorverjonging terug op gang brengen door een deel van dit hoge buitendijks gelegen schor te verlagen, biedt goede perspectieven om natuurherstel in de Westerschelde uit te voeren. Zeker nu blijkt dat negatieve aspecten van ontpolderingsprojecten door de commissie niet in beschouwing zijn genomen.
De Commissie Nijpels heeft ten onrechte geconcludeerd dat kwaliteitsverbetering van bestaande natuur in het kader van de Natuurbeschermingswetgeving niet mogelijk zou zijn. Prof. Mr. J.M. Verschuuren van de Universiteit Tilburg heeft in een eerder advies aan de Provinciale Staten van Zeeland aangegeven dat de Natuurbeschermingswet geen beletsel vormt voor kwaliteitsverbetering. Het is dus mogelijk kwalitatief betere natuur te maken en daarmee aan de eisen te voldoen van Europa in het kader van Natura 2000.
Extra claim van 2.400 hectare uit Lange Termijn Visie moet van tafel
De Lange Termijn Visie waarnaar de commissie Nijpels verwijst, is geen juridisch vastgesteld stuk. Natura 2000 is wel richtinggevend en in het kader daarvan, is aangegeven dat met 600 hectare de instandhoudingsdoelstellingen voor de Westerschelde kunnen worden bereikt. Extra claims, zoals de 2.400 hectares te ontpolderen uit de Lange Termijn Visie, zoals Nijpels beweert, zijn niet nodig voor Europa. Deze claims kunnen dus van tafel.