Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

20 november 2008

Waterverdeling belangrijk thema Waterschapsverkiezingen 2008

'Marktwerking is dé oplossing voor waterschaarste'

De droogteproblematiek in Nederland wordt de komende jaren steeds groter, blijkt uit klimaatscenario's van het KNMI. Omdat Nederland streeft naar zo efficiënt mogelijk gebruik van water, is het de vraag of de huidige regulering door de overheid, waarbij zij bepaalt wie het meeste recht heeft op water, de juiste manier is voor het verdelen van het schaarse oppervlaktewater. Uit onderzoek van het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht blijkt dat het verdelen van water via marktwerking meer voordelen heeft. Waterverdeling is een belangrijk thema bij de Waterschapsverkiezingen van 13 t/m 25 november 2008.

Verhandelbare waterrechten

Naast de huidige oplossing bij waterschaarste, waarbij de overheid bepaalt wie het meeste recht heeft op water (de verdringingsreeks), kan voor een goede waterverdeling ook worden gedacht aan economische instrumenten. Onderzoeker Michiel Verduijn: 'Een systeem van verhandelbare waterrechten zorgt er in theorie voor dat rechten op het gebruik van water bij die partij komen te liggen, die de meeste economische waarde aan deze rechten kan toevoegen. In een dergelijk systeem bestaan blijvende prikkels voor de partijen om het gebruik van oppervlaktewater te beperken'.

Voorwaarden voor optimale marktwerking

De waterinfrastructuur is volgens Verduijn een cruciale factor voor een optimale marktwerking. Het geeft immers aan met welk gemak het water tussen de verschillende partijen verhandeld kan worden. Verduijn: 'De waterinfrastructuur van de verschillende stroomgebieden in Nederland vormt geen samenhangend geheel. Het is daarom verstandig per stroomgebied te beoordelen of een systeem van verhandelbare waterrechten effectief is'. Een tweede belangrijke factor die de wenselijkheid bepaalt van het systeem van verhandelbare waterrechten, is de droogteproblematiek. 'Er moet sprake zijn van een bepaalde mate van droogteproblematiek, zodat er een positieve prijs kan ontstaan op de waterrechten. In Flevoland bijvoorbeeld treden niet snel watertekorten op en is dit systeem minder relevant', aldus Verduijn.

Rol van het Waterschap

Momenteel verdeelt de overheid het beschikbare oppervlaktewater onder belangrijke belanghebbenden, zoals de landbouw, de industrie en natuurgebieden. Op basis waarvan moet een Waterschap de keuze maken wie gebruik mag maken van dit water en wie niet? Of moet zij de keuze overlaten aan de markt voor een economisch efficiënte verdeling? Deze en andere thema's staan deze maand centraal in de Waterschapsverkiezingen 2008.

Rapport

'Marktwerking als instrument voor waterschaarste in Nederland; Een verkenning van de situatie in Amstelland', Michiel Verduijn, ISBN 978-90-5213-161-0. Uitgever: Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl. De samenvatting van het rapport en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.

Het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Het onderzoek wordt uitgevoerd door gemotiveerde en getalenteerde studenten onder professionele begeleiding en coördinatie van het Kennispunt. De kwaliteit van het onderzoek wordt gewaarborgd door de deskundige begeleiding van wetenschappelijk personeel uit het relevante vakgebied.