NEN


Interview: Nanonormen, mis de boot niet

woensdag 19 november 2008, 11:04

De media weten het al zeker: nanotechnologie zal een nieuwe industriële revolutie teweegbrengen. Er wordt in de toekomst veel verwacht van deze methode om eigenschappen van materialen te veranderen. Het aantal praktische toepassingen is immens.

Gezien de potentie, maar ook de nog onbekendheid met de risico's, is het zaak om de regulering in goede banen te leiden. Abdoelah Achatib, NEN-consultant op het gebied van nanotechnologie, geeft tekst en uitleg over de meest recente ontwikkelingen. Materiaaltechnologie, medicijnen, voeding, elektronica, cosmetica, oppervlaktebehandeling, plastics. Je kunt eigenlijk geen onderwerp noemen, of er is wel een toepassing van nanotechnologie voor te bedenken. Het aantal bedrijven dat deze technologie gebruikt, is nu weliswaar nog vrij gering, maar zal in de toekomst explosief gaan stijgen.

Nieuwe ontwikkelingen
Het werken met nanotechnologie staat nog in de kinderschoenen en er is nog maar weinig bekend over de gezondheidsrisico's ervan. "Je verandert de samenstelling en eigenschappen van bestaande materialen. Het is nog niet te voorspellen wat voor mogelijke gevaren en kansen dat met zich meebrengt. Bovendien weten we nog niet wat nanodeeltjes met het milieu doen als ze daarin terecht komen. Misschien kunnen de deeltjes schade aanrichten zelfs wanneer ze niet geïnhaleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica, waarbij penetratie van deeltjes via de huid mogelijk is. We weten gewoon nog niet precies wat dit voor gevolgen kan hebben."

Het is dus zaak om goede regels en afspraken te maken om de gezondheid van werknemers die met nanodeeltjes werken, te beschermen. "Er zijn daarvoor op internationaal niveau afspraken gemaakt om te komen tot best practices. Dat heeft tot dusver geresulteerd in een norm en nog enkele tientallen die eraan zitten te komen", zegt Achatibi. "Er zijn drie werkgroepen op internationaal niveau die normen gaan maken voor de onderwerpen die het meest urgent zijn: terminologie, meting en karakterisering, en de werkgroep gezondheid, veiligheid en milieu. Die werkgroepen zijn al eerder ingesteld maar recent is er een vierde werkgroep bijgekomen, die voor materiaalspecificaties. Deze werkgroep gaat normen ontwikkelen met en voor specifieke kenmerken van materialen die met nanotechnologie vervaardigd zijn. De werkgroep is pas een jaartje bezig, dus het traject om tot definitieve normen te komen, kan nog wel even duren. Dit is wel het juiste moment om in het normalisatietraject te stappen en zo de wensen van je organisatie in te brengen en te verdedigen."

Overheidsrapport
Behalve de nieuwe werkgroep, is ook een overheidsrapport verschenen over veiligheid op de werkvloer. "Dat rapport bestaat echter grotendeels uit onze richtlijnen van NPR-ISO/TR 27628:2007 Werkplekatmosfeer - Ultrafijne, nano- en nano-achtige aerosolen - Karakterisering en beoordeling van de blootstelling via inhalatie. Maar het is goed dat het nu op overheidsniveau gebeurt. Het rapport geeft onder meer tips over hoe zo min mogelijk in aanraking te komen met nanodeeltjes op de werkvloer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van handschoenenboxen, afgesloten werkplekken." Tot slot diende onlangs minister Donner een verzoek in bij de SER commissie Arbeidsomstandigheden, om te komen tot een volgend advies over het werken met nanodeeltjes. "Daar wordt momenteel nog aan gewerkt", zegt Achatibi.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met dhr. Achatibi via chemistry@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/TR 27628:2007 en (Norm) NPR-CEN-ISO/TS 27687:2008 en (Norm) NPR-ISO/TR 12885:2008 en (Norm)