Gemeente De Ronde Venen


Koninklijke onderscheidingen voor mevrouw C. van der Plas-Posdijk en de heer Van der Plas

Bij Speciale Gelegenheid 2008 is in gemeente De Ronde Venen een Koninklijke Onderscheiding toegekend aan twee inwoners. Op woensdag 19 november, 21.00 uur werden de versierselen behorende bij deze onderscheidingen opgespeld door loco-burgemeester J.M. van Breukelen in gebouw Irene, Kerkstraat 11 te Mijdrecht tijdens de medewerkersavond van de Wereldwinkel. Deze twee inwoners zijn gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw C. van der Plas-Posdijk heeft vanaf 1975 activiteiten ontplooid op het gebied van sport, gemeentepolitiek, wonen en ontwikkelingssamenwerking die ten goede komen aan de (lokale) samenleving.

Van 1975 tot heden was zij vrijwilliger bij de korfbalvereniging Atlantis. Decoranda draait bardiensten en verricht schoonmaakwerkzaamheden in de kantine en is nu nog steeds op afroep beschikbaar.

Van 1977 tot 1981 was zij lid van de steunfracties van de Progressieve Drie (PvdA, D66 en PPR). Van 1985 tot 1989 voor de Progressieve Combinatie (PvdA en PPR) en was zij betrokken bij de oprichting van de PPR in de gemeente Mijdrecht. Mevrouw Van der Plas stond de steunfracties met raad en daad bij en bezocht alle vergaderingen van de commissie Financiële en Economische Zaken en bracht hierover verslag uit. Thans is zij als lid van Groen Links betrokken bij het politieke gebeuren.

Van 1983 tot 1993 was zij lid van het Algemeen Bestuur van de toenmalige woningbouwvereniging Beter Wonen en behartigde de belangen van de bewoners en woningzoekenden. Daarnaast gaf zij praktische tips bij renovatie. Ze was betrokken bij de oprichting van een gezamenlijke werkorganisatie van 3 plaatselijke corporaties in de gemeente De Ronde Venen, gevolgd door een fusie met de woningcorporatie De Angstelstroom uit Abcoude/Baambrugge tot de woningbouwvereniging Veengemeenten met ruim 2300 verhuureenheden.

Van 1989 tot heden was en is ze medeoprichter, bestuurslid, penningmeester van en vrijwilliger bij de Stichting Wereldwinkel in De Ronde Venen. De zolder van decoranda en haar echtgenoot fungeerde in het begin als magazijn. Daarnaast beheerden zij gedurende lange tijd de financiën. Decoranda was actief met alle voorkomende werkzaamheden (inkoop, verkoop, financiële administratie, schoonmaken, etc.) Zij heeft bjigedragen aan een nieuwe huisvesting van de Wereldwinkel in De Ronde Venen. Daarnaast heeft zij een waarderingssubsidie van de gemeente geregeld.

Decoranda zette zich in voor de verbetering van de rechten van de vrouw en de strijd tegen de opmars van de kernwapens in haar functies binnen het bestuur van de vrouwenvereniging en de lokale afdeling van de PPR. Ook haar activiteiten voor het Interkerkelijk Vredesberaad laten deze betrokkenheid zien.

De heer M.A. van der Plas heeft vanaf 1957 activiteiten ontplooid op het gebied van het kerkelijk leven, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking, die ten goede komen aan de (lokale) samenleving.

Met uitzondering van de periode 1979-1985 was hij secretaris (tot 1961), voorzitter (1961 tot 1964), tijdelijk dirigent (1970 tot 1971) en lid van de muziekcommissie (de laatste jaren) van het Christelijk Gemengd Koor Kunst Na Arbeid. Van tijd tot tijd verricht hij mede de kascontrole. In het Johanneshospitium zingt betrokkene in een projectkoor.

Van 1963 tot mei 1979 was hij ouderling, sinds 1992 tot heden is hij wijkmedewerker en helper bij erediensten, gasheer en gespreksleider bij huisbezoeken, lid van de versier- en liturgiecommissie en lid van de cantorij van de Janskerk binnen de Nederlands Hervomde Gemeente Mijdrecht.

Van 1985 tot heden is hij schrijver voor Amnesty International.

Van 1989 tot heden is hij voorzitter (tot 2000) van en vrijwilliger bij de Stichting Wereldwinkel De Ronde Venen.

Samen met zijn vrouw heeft hij de winkelvoorraad beheerd en gedurende lange tijd de financiën. Als voorzitter wierf hij vrijwilligers (thans 45 vrijwilligers). Daarnaast heeft hij bijgedragen aan een nieuw onderkomen van de Wereldwinkel.