Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Kamervragen Van Gerven en Leijten over de gouden handdruk van de bestuurder vab de IJsselmeerziekenhuizen

Kamervragen Van Gerven en Leijten over de gouden handdruk van de bestuurder vab de IJsselmeerziekenhuizen

Kamerstuk, 20 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2882326

20 november 2008

Antwoorden van minister dr. A. Klink op de vragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (SP) over de gouden handdruk van de bestuurder van de IJsselmeerziekenhuizen (2080901360).

Vraag 1

Is het waar dat met de op non-actief gestelde bestuurder - vanwege de operatiekameraffaire - van het IJsselmeerziekenhuizen een afvloeiingsregeling is getroffen door de Raad van Toezicht?

Antwoord 1

De bewindspersonen van VWS worden door de Raden van Toezicht niet gekend in hun voorgenomen beslissingen op het terrein van het personeelsbeleid. Zij zijn daar zelf primair verantwoordelijk voor en er ook toe bevoegd. Publieke verantwoording over personele beslissingen moet de Raad van Toezicht, als het een lid van de Raad van Bestuur betreft, achteraf geven in het jaarverslag. Dit gebeurt op grond van de verplichtingen omtrent de jaarverslaglegging uit het Burgerlijk Wetboek. Ik kan uw vraag dan ook noch met ja, noch met nee beantwoorden.

Vraag 2

Is het waar dat de gewezen bestuurder in 2007 een totaal inkomen had van ruim 210.000 euro (excl. auto)?

Antwoord 2

Volgens het jaarverslag over 2007 heeft het enige lid van de Raad van Bestuur in 2007 EUR179.556 aan bruto-inkomen verdiend, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en andere vaste toelagen.

Vraag 3

Is het waar dat het salaris van de bestuurder voor de jaren 2008, 2009 en 2010 wordt gecompenseerd in de afvloeiingsregeling? Zo ja, om welke bedragen gaat het? Zo neen, welke regeling is er dan getroffen?

Antwoord 3

Zie mijn antwoord op vraag 1.

Vraag 4

Wat is uw oordeel over de hoogte van de afvloeiingsregeling voor deze bestuurder? Vindt u deze maatschappelijk aanvaardbaar, gezien de aard van het ontslag?

Antwoord 4

Zie mijn antwoord op vraag 1. In zijn algemeenheid wil ik er op wijzen dat in de salarisadviesregelingen die nu in de zorgsector worden gebruikt, wordt uitgegaan van een ontslaguitkering van maximaal één jaarsalaris. Daarmee kennen deze regelingen eenzelfde maximale hoogte als de Code-Tabaksblat.

Vraag 5

Is het waar dat de Raad van Toezicht geen openheid over de gouden handdruk wil geven aan de ondernemingsraad en de cliëntenraad? Zo ja, wat is uw mening hierover?

Antwoord 5

Zie mijn antwoord op vraag 1.

Vraag 6

Is het waar dat de huidige interimbestuurder per dag 1800 euro exclusief btw kost? Vindt u een dergelijk bedrag maatschappelijk aanvaardbaar? Zo ja, vindt u het goed dat premiegelden op deze wijze worden aangewend? Zo neen, wat gaat u hieraan doen?

Antwoord 6

Zie mijn antwoord op vraag 1. In zijn algemeenheid kan ik opmerken dat het mij verheugt dat de koepels van toezichthouders en van de directeuren in de zorgsector in de komende coderegeling ook de vergoedingen voor interimbestuurders gaan normeren.