Nieuw-Vlaamse Alliantie


Houding België inzake uraniumwapens teleurstellend (20/11/08)

Het Europees Parlement sprak vandaag in een resolutie haar steun uit voor het Verdrag tegen clustermunitie dat in mei te Dublin werd gesloten door 107 landen. Het Parlement roept de Lidstaten op om het Verdrag zo spoedig mogelijk te ondertekenen en om nu reeds te beginnen met de uitvoering.

Het Verdrag wordt op 2 december plechtig ondertekend in Oslo en zou nog voor het einde van 2008 in werking moeten treden. Deelnemende landen zullen dan geen clustermunitie meer mogen gebruiken, produceren of opslaan. Daarenboven moeten bestaande voorraden binnen acht jaar vernietigd zijn en wordt er voorzien in uitgebreide steun aan slachtoffers. De VS, Rusland, China, India en Israël blijven echter aan de zijlijn staan. Nochtans staan zij gekend als notoire "veelgebruikers".

Op 31 oktober werd er in een Werkgroep van de Verenigde Naties ook gestemd over een resolutie over wapens met verarmd uranium. De resolutie vraagt dat bevoegde internationale organisaties hun standpunt over het gebruik van uraniumwapens bijstellen aan de hand van nieuwe wetenschappelijke studies over het mogelijk oorzakelijk verband tussen ziekten en blootstelling aan verarmd uranium. Zelfs het Amerikaanse "Institute of Medicine" wil een oorzakelijk verband niet bij voorbaat uitsluiten. Toch onthield België zich bij de stemming.

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid): "Ons land speelde in het Verdrag tegen clustermunitie een voortrekkersrol en nam reeds in 2006, als eerste ter wereld, een wet aan om clustermunitie te bannen. Maar die lijn wordt niet doorgetrokken naar uraniumwapens. Nochtans zijn er heel wat onafhankelijke wetenschappelijke studies die op z"n minst bevestigen wat de VN-resolutie vraagt: dat er meer onderzoek nodig is naar het gebruik van uraniumwapens. Waarom België zich onthield is dan ook een raadsel."

De gevaren van clustermunitie en uraniumwapens zijn volgens Frieda Brepoels nochtans erg gelijklopend: "Beide soorten wapens hebben als grootste probleem dat zij nog tot lang na hun gebruik onschuldige slachtoffers maken, dikwijls als het conflict al lang voorbij is. Bij het gebruik van clusterbommen ontploft tot een vierde van de subbommen niet. Zij blijven dan liggen en worden de facto landmijnen. De overblijfselen van uraniumwapens die op het slachtveld achterblijven zijn dan weer radioactief en giftig tot lang na hun gebruik."

Op 25 november houdt de Coalitie "Stop Uraniumwapens!" een actie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Frieda Brepoels zal deelnemen aan de actie om de federale regering alsnog op te roepen de VN resolutie te steunen in de bevestigende stemronde in de Algemene Vergadering van de VN begin december.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu