VNG ontstemd over ongenuanceerd NICIS-rapport over re-integratie
20/11/2008 15:48
VNG
De VNG is ontstemd over het NICIS-rapport over re-integratie. Volgens het NICIS zouden gemeenten gemiddeld meer dan een half miljoen euro uitgeven om iemand aan een baan te helpen. Deze conclusies zijn op onjuiste feiten gebaseerd. Het rapport levert daarmee geen bijdrage aan de vele plannen ter verbetering die nu worden uitgerold bij gemeenten.
Een aantal Tweede Kamerfracties concludeert naar aanleiding van het rapport dat er grootschalige verkwisting van gemeenschapsgeld plaatsvindt en dat het kabinet het roer volledig om zou moeten gooien. Die conclusie is volgens de VNG niet gerechtvaardigd. Bovendien is het een klap in het gezicht van de vele gemeentelijke mensen die bezig zijn mensen te helpen naar participatie en economische zelfstandigheid. De uitvoering is de komende tijd juist gebaat bij steun om die plannen uit te voeren. De VNG vindt, met de bewindslieden SZW, dat de maatschappelijke legitimiteit van de ingezette gelden niet voortdurend ter discussie moet worden gesteld. Het gaat bij gemeenten om vele activiteiten, die uiteindelijk vaak wel leiden tot werk.
Het is onjuist om resultaten van de activiteiten uitsluitend af te meten aan uitstroom naar werk. Dat concludeerde de Tweede Kamer eerder dit jaar ook. Feit is dat mensen die een beroep doen op hulp van de gemeente vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Die afstand wordt in stapjes verkleind, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. Al die tussenresultaten hebben zowel maatschappelijke waarde als uiteindelijk een vergrote kans op uitstroom naar werk.
De VNG werkt aan oplossingen om weg te komen uit de negatieve spiraal waarin de discussie over re-integratie zich dreigt te begeven. De VNG wil via maatschappelijk kosten-baten berekeningen het inzicht vergroten in de maatschappelijke effecten van alle inspanningen. Re-integratietrajecten zijn maatschappelijke investeringen, waarvan de opbrengsten ook op een bredere manier moeten worden beoordeeld. Zo moet ook worden gekeken naar bijvoorbeeld verbetering van het klimaat in de wijk en zorgconsumptie. Daarnaast wordt gewerkt aan een meetlat om de niveaus van participatie beter inzichtelijk te maken. Deze 'Participatieladder' kan worden gebruikt om het beleid, op lokaal niveau, beter te kunnen sturen.
De Wet Werk en Bijstand (WWB) is dit voorjaar Kamerbreed als succesvol gekwalificeerd. Het aantal bijstandsgerechtigden is historisch gezien bijzonder laag. Hoewel de trend wat afvlakt, gaat de VNG ervan uit dat die daling verder zal doorzetten. Daarvoor blijft geld nodig. Mochten gemeenten het beschikbare re-integratiebudget niet volledig inzetten, dan wordt dat volgens afspraak aan het Rijk teruggegeven.
Het gerenommeerde kennisinstituut NICIS heeft een bijdrage willen leveren aan het debat over re-integratie dat vandaag tussen Kamer en bewindslieden plaatsvond. Daarin is zij geslaagd, maar niet in positieve zin. De VNG nodigt de onderzoekers uit achter de bureautafel vandaan komen en de werkelijkheid eens te aanschouwen.
Den Haag, 20 november 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten