Boaborea: Er kan meer met minder geld
20/11/2008 10:43
Boaborea
Persbericht
Boaborea: Er kan meer met minder geld
Herbezinning re-integratiebudget noodzakelijk
Tilburg, 20 november 2008 - Een grondige herbezinning op het re-integratiebudget is noodzakelijk. Meer mensen kunnen en willen aan het werk. Resultaten van re-integratiebedrijven bewijzen dat dat mogelijk is: immers 150.000 mensen zijn de afgelopen periode aan werk geholpen. De beweging van gemeenten en UWV om steeds meer in eigen beheer te doen, brengt de baan niet dichterbij. Sterker nog publieke uitvoeringskosten stijgen bovenop het al enorme re-integratiebudget. Boaborea pleit voor het overhevelen van re-integratiebudget van gemeenten naar branches en sectoren. MKB ondernemers zitten immers nog steeds te springen om mensen. Dat biedt kansen die met leer-werkbanen benut kunnen worden.
Arbeidsmarktknelpunten oplossen
Nog steeds staan zo'n 1,3 miljoen mensen langs de kant en hebben we in Nederland 200.000 moeilijk vervulbare vacatures. Die match moet en kan gemaakt worden. Boaborea pleit ervoor dat minimaal dat deel dat gemeenten jaarlijks overhouden op hun re-integratiebudget ( ca 25%) wordt overgeheveld naar branches en sectoren, zodat zij op basis van trekkingsrecht mede verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de toeleiding naar werk en de juiste kwalificaties van uitkeringsgerechtigden. Sociale partners hebben er alle belang bij dat een dergelijke aanpak in de regio slaagt. Private re-integratiebedrijven kunnen op basis van resultaatafspraken met branches en sectoren voor toeleiding en begeleiding zorgen. Boaborea werkt reeds op deze wijze met een 30-tal dienstverleners in het kader van 'In Bedrijf': een project op regionale schaal, waar leerwerkvacatures worden vervuld met cliënten van UWV/CWI.
Karikatuur
Vandaag vergadert de Tweede Kamer voor de zoveelste keer over het Re-integratiebeleid van dit kabinet. Langzamerhand wordt duidelijk, dat de beeldvorming van de afgelopen periode, als zou de re-integratiebranche met een omzet van 2 miljard euro vrijwel geen resultaten boeken, absoluut een karikatuur is. Niets is minder waar. Met slechts 17% van het door de Kamer goedgekeurde re-integratiebudget van 2 miljard euro zijn de afgelopen jaren meer dan 150.000 mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleid. Het grootste deel, namelijk 1.65 miljard euro wordt door gemeenten en UWV in eigen huis besteed. De branche kan slechts over 17% van dat budget verantwoording afleggen en weet precies welk resultaat daarvoor geboekt wordt: immers alle diensten worden verricht op basis van resultaatafspraken met gemeenten en UWV. Een plaatsing via een Individuele Re-integratieovereenkomst kost bij private bedrijven maximaal 5.000 euro en geen tonnen zoals uit het vandaag gepubliceerde NICIS onderzoek blijkt. Het zou de transparantie ten goede komen wanneer een dergelijke transparantie ook voor de overige 83% van het budget zou kunnen worden opgemaakt.
Het plan van aanpak re-integratie van het Kabinet zoekt oplossingen in de vormgeving van een participatieladder, waarbij uitkeringsgerechtigden met kleine stapjes, soms wel 15, naar werk begeleid zouden kunnen worden. Terwijl de harde resultaten van uitstroom naar werk langzamerhand toenemen, laten gemeenten deze steeds verder uit zicht verdwijnen. De RWI gaf deze week aan dat de resultaten van uitstroom naar regulier werk binnen 24 maanden na start van de re-integratieondersteuning gestegen zijn van 26% in 2004 naar 50% in 2007. Het kan dus wel!
Let wel, de weg naar werk zal ook naar de mening van Boaborea niet voor iedereen in de zelfde mate en dezelfde doorlooptijd kunnen worden bereikt, maar de lat meteen naar beneden leggen zorgt niet voor de oplossing van hét Nederlandse arbeidsmarktprobleem: 1,3 miljoen mensen langs de kant en nog ruim 200.000 moeilijk vervulbare vacatures. Het kabinetsbeleid staat voor Samen werken, Samen leven. Men zou alles op alles moeten willen zetten om dat waar te maken.
http://www.boaborea.nl