Gemeente Amsterdam
Aanbod schuldhulp bij huurachterstand van twee maanden
Vanaf 1 januari 2009 krijgen Amsterdammers die een huurachterstand hebben van twee maanden onmiddellijk een schuldhulpverlener langs. Deze schuldhulpverlener kijkt of er ook andere schulden zijn. Daarna wordt een schuldhulpverleningstraject aangeboden met verplicht inkomensbeheer. Met deze 'Vroeg Eropaf-aanpak' wil de gemeente Amsterdam woningontruimingen als gevolg van huurschulden voorkomen en het schuldhulpverleningstraject effectiever maken.
Op 20 november ondertekenen wethouder Freek Ossel (Werk en Inkomen), de stadsdelen, de woningcorporaties en de instellingen voor maatschappelijke dienstverlening hiervoor het convenant 'Vroeg Eropaf' in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Per 1 januari 2009 werken zij in heel Amsterdam samen om woningontruimingen als gevolg van huurschulden te voorkomen. Vanaf 2007 is in meerdere stadsdelen geëxperimenteerd met de Vroeg Eropaf-methode. Na succesvolle pilots in Noord en Zuidoost waarin de aanpak zo'n duizend keer is toegepast, wordt de methode nu in heel Amsterdam ingevoerd.
Het doel is om financiële belemmeringen weg te nemen zodat de huur op tijd betaald kan worden. Daarvoor is vaak een betalings- of schuldregeling nodig. Inkomensbeheer wordt als voorwaarde aan de schuldhulp verbonden, om herhaling te voorkomen. Wethouder Freek Ossel (Werk en Inkomen): "Ik wil de schuldhulpverlening minder vrijblijvend maken. Nu maakt slechts een kwart van alle mensen het traject af. Straks hebben mensen de keuze tussen onze hulp met verplicht inkomensbeheer, of de start van een procedure tot ontruiming van de woning. Dankzij de samenwerking met de woningbouwverenigingen wordt het traject veel dwingender en dus effectiever."
De woningcorporaties melden bij twee maanden huurachterstand, waarna een schuldhulpverlener achter de voordeur gaat kijken of er ook andere betalingsachterstanden zijn. Als alle schulden in kaart gebracht zijn, wordt een schuldhulptraject aangeboden met verplicht inkomensbeheer. Hans van Harten (directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties): "Wij krijgen in een zeer vroeg stadium signalen dat er problemen zijn in een huishouden, bijvoorbeeld omdat de huur niet meer betaald wordt. Met deze aanpak kunnen we ingrijpen voor het echt te laat is en we een woning moeten ontruimen."
Doelstelling van Vroeg Eropaf is om Amsterdammers met financiële problemen vroeg op te sporen. Jaarlijks melden zich 10.000 Amsterdammers met schulden. En als ze zich melden, is het vaak al laat. Gemeente Amsterdam Bestuursdienst 20 november 2008 Kenmerk 227 Pagina 2 van 2
Eind dit jaar komt wethouder Ossel met voorstellen richting staatssecretaris Aboutaleb om de wettelijke basis voor schuldhulpverlening een dwingender karakter te geven.